piątek, 13 listopada 2009

Chrupiące gofry

To jest wielokrotnie sprawdzony przepis od koleżanki z akademika. Ile to już lat piekę gofry według niego!... (i zadumała się i zapatrzyła w dal...)

Porcja jest naprawdę spora, raczej nie do przejedzenia w wąskim gronie rodzinnym. Upiekłam je w mojej nowej gofrownicy w kształcie serduszek z bajerem w postaci możliwości zrobienia gofrów na patyku. To był hit! Rozmiar gofrów w sam raz dla dzieci, piekły się szybciutko, ale to już raczej zasługa sprzętu o mocy 1000 W (gofrownice o mniejszej mocy gotują ciasto, zamiast je upiec).

Uroczy talerzyk w paseczki pochodzi ze sklepu Myin.pl.


Składniki:
(na 12 prostokątnych gofrów)
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 400 g mąki
  • cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka
Sposób przygotowania:

Masło ucieram na puch w malakserze, dodając po łyżce cukier.

Stopniowo dodaję kolejne składniki: raz mąka, raz mleko, po jednym jajku. Malakser uciera, aż powstanie gęsta masa.

Rozgrzewam gofrownicę i małą chochelką wylewam porcje ciasta. Gofrownicy nie trzeba natłuszczać, ponieważ w cieście jest wystarczająco dużo tłuszczu.

Gofry są chrupiące i bardzo smaczne, nie należy ich jednak układać piętrowo na talerzu, bo zrobią się gumowate. Piekę i jemy na bieżąco z dowolnymi dodatkami - dżemem, marmoladą, cukrem pudrem, bitą śmietaną, tartą czekoladą.

4 komentarze:

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */