Składniki:
- 125 g mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 10 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki gęstej śmietany
Mąkę siekam z masłem, solą, żółtkami i śmietaną. Na końcu dodaję spirytus.
Ciasto wyrabiam długo i cierpliwie. Oryginalny rodzinny przepis mówi „wyrabiać przez godzinę, bijąc w nie wałkiem”.
Dzielę ciasto na pół, każdą część osobno rozwałkowuję cieniutko na prostokąt, dzielę na wąskie, niezbyt długie paski, każdy nacinam na środku wzdłuż. Przewijam chrust przez to nacięcie.
Wrzucam na gorący tłuszcz, smażę na złoty kolor z jednej i drugiej strony, odsączam z tłuszczu na serwetce. Gorące posypuję cukrem pudrem.
Z tej porcji wychodzi duży talerz faworków.
czy aby na pewno masła ma byc tylko 10 g?? dla mnie to jakieś małe ilości tego wszystkiego jak na duzy talerz faworków w finale... o matko, przy waszych cudach czuję się jak słoń w składzie porcelany... bardzo niezdarny słoń..
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Agnieszko, sprawdziłam jeszcze raz, ale tak, na pewno ma być 10 g masła - całkowicie wystarczy, ciasto nie ma być tłuste, a rozwałkowuje się je cieniutko. Wrzucone na tłuszcz chruściki rosną i mocno zwiększają swoje gabaryty, zatem na pewno wyjdzie ich sporo.
OdpowiedzUsuńNie czuj się słoniem, dzięki naszym przepisom Ty też będziesz jak Nigella!
zrobiłam zgodnie z przepisem x2, wyszły pyszne, nawet mama mnie pochwaliła chociaz to ona wiedzie prym w rodzinnym pieczeniu itd ;))
OdpowiedzUsuń