To ciasto, zwane również chlebkiem, ma konsystencję ciężką, nieco gliniastą, ale smakuje wyśmienicie. Na pewno docenią go fani ciasta marchwiowego. Jak dla mnie – przebój jesieni. Przepis, który mnie zainspirował, znalazłam na aromatyczny.blogspot.com. Porcja na małą keksówkę.
Składniki:
1 szklanka startej cukinii
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 łyżki aromatu waniliowego
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżka soli
1/2 łyżka sody
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (175 z termoobiegiem).
Starannie oddzielam żółtka od białek. Ubijam białka na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, dodaję po łyżce cukier, ustawiam mniejsze obroty, dodaję żółtka i aromat waniliowy.
Do startej cukinii wlewam olej i wsypuję suche składniki: mąkę, sól i sodę, a następnie łyżką dokładnie mieszam wszystko z ubitą masą jajeczną. Na końcu wrzucam pokrojone orzechy włoskie i wlewam do keksówki.
Piekę około godzinę. Po upływie tego czasu uchylam piekarnik i wbijam w środek ciasta wykałaczkę – wyjmuję z piekarnika, gdy do patyczka nie przylepiają się drobinki ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz