Jest przepiękne.
Wszystko mi się w nim podoba. Począwszy od nazwy, poprzez proces przygotowania, aż po efekt końcowy. Idealne ciasto na szczególne okazje. Proste i efektowne. Już należy do moich ulubionych.
Przepis Nigelli Lawson z książki „Nigella gryzie”.
Anka
Składniki:
(tortownica o średnicy 20 lub 22 centymetrów)
250 g gorzkiej czekolady
125 g miękkiego masła
6 jajek
150 g cukru
300 g śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
kakao lub starta czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
Czekoladę i masło rozpuszczam w kuchence mikrofalowej i mieszam na gładką masę. Odstawiam do przestudzenia.
Biorę 4 jajka, oddzielam żółtka od białek. Pozostałe 2 jajka dodaję do żółtek i ubijam je z połową cukru. Potem dodaję czekoladę z masłem i delikatnie mieszam.
Cztery białka ubijam, a gdy piana będzie sztywna dodaję stopniowo resztę cukru dalej ubijając.
Bardzo delikatnie łączę pianę z masą czekoladową. Najpierw dodaję kilka łyżek piany do masy, mieszam, a potem całość przekładam do piany.
Ciasto wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 40 minut w 180 stopniach. Ciasto ma być wyrośnięte i popękane na wierzchu.
Gdy ciasto wystygnie ubijam śmietankę dodając na koniec cukier waniliowy. Powstały w cieście krater uzupełniam bitą śmietaną, a na koniec posypuję wszystko kakao lub startą gorzką czekoladą.
Warte grzechu.
sobota, 28 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Byłoby super, gdyby była wersja do druku. Proszę proszę proszę :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Elżbieta
Niestety, moje umiejętności projektowania szablonów nie obejmują takich opcji :(
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że w przyszłości, gdy urzeczywistnią się nasze ambitne plany, drukowanie naszych przepisów będzie łatwe proste i przyjemne, a na razie pozostaje tylko kopiuj-wklej.
Obiecuję jednak, że się zorientuję w tej materii.
wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńPozostaje mi trzymać kciuki za opcję 'drukuj', a z przepisu skorzystam jeszcze dzisiaj ;))
OdpowiedzUsuńElżbieta
agus
OdpowiedzUsuńzabawne, dostalam ksiazke Nigelli od meza pod choinke, przez przypadek tu wlasnie trafilam, a wczoraj robilam to ciasto:)))
niezle, niezle - dla mnie za malo slodkie:) Maz zachwycony.
trafilam przez przypadek i zostaje na dluzej!
pozdrawiam
Kiedys widzialam w TV jak Nigella robiła to cisto, od tej pory stało sie nie tylko moim ulubionym, ale całej mojej rodziny!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco posmarować ciasto dżemem owocowym (ja najbardziej lubie leśny, jagodowy lub wiśniowy)przed nałożeniem bitej śmietany! - PYSZNOŚCI
Gazelkaa
Niezły pomysł z tym dżemem. Może spróbuję czarnej porzeczki :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam chmurę, zapachem zniewala już przed pieczeniem. Wyrosła niebotycznie duża, aż 2 razy większa niż tortownica. Po wyłączeniu piekarnika wyciągnęłam ją i momentalnie opadła. Tak do poziomu surowego ciasta. Krater był. Ale pytanie- czy to jest właściwe zachowanie tego ciasta? Może powinnam zostawić ją w zamkniętym piekarniku aż do ostygnięcia?
OdpowiedzUsuńAnia
Gdyby nie opadło, to nie powstanie krater, więc jest to całkowicie normalne zachowanie tego ciasta.
UsuńPozdrawiam :)