Bardzo sympatyczne ciasto. Mocno czekoladowe i wilgotne, dzięki czemu długo utrzymuje świeżość. No i widok zaskoczonych twarzy gości, gdy informuję ich, że w składzie jest cukinia – bezcenny. A to właśnie cukinia nadaje ciastu niepowtarzalną konsystencję, trochę jak pianka. Warto spróbować.
Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki.
Składniki:
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
300 g mąki
60 g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady + odrobina do dekoracji
50 g masła
Sposób przygotowania:
Masło i jajka wyciągam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
Przesiewam mąkę i mieszam z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, kakao i kawą.
Masło ucieram, wlewam stopniowo olej i dodaję ekstrakt. Miksuję dalej wbijając pojedynczo jajka. Dodaję sypkie składniki na zmianę ze śmietaną. Wreszcie dokładam startą i dobrze odciśniętą cukinię oraz czekoladę. Dokładnie mieszam.
Wlewam ciasto do prostokątnej formy (24x32cm) wysmarowanej masłem i piekę w 170 stopniach około 45 minut (do suchego patyczka).
Rozpuszczam czekoladę i masło na parze lub w kuchence mikrofalowej, dokładnie mieszam i polewam wystudzone ciasto. Posypuję wiórkami z czekolady.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ależ stary przepis wygrzebałam. Wracam do niego co jakiś czas, a dopiero dziś pomyślałam, żeby coś Wam napisać. Otóż: to ciasto jest genialne, najlepsze, najwspanialsze! Dziękuję!!
OdpowiedzUsuń