Jedne z najlepszych ciasteczek jakie w ogóle piekłam. Jeśli ktoś jest bardzo leniwy, to może pominąć nakładanie dżemu i polewy i zjeść bez dodatków. Też pyszne, ale osobiście polecam te ciężkie [dla mnie] prace manualne, bo efekt przechodzi wszelkie oczekiwania.
Przepis pochodzi z książki „183 nowe przepisy siostry Anastazji”.
Składniki:
ciastka:
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dżem pomarańczowy, morelowy lub malinowy
polewa:
100 g czekolady
50 g śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję zimne masło pokrojone w kostkę i siekam na małe kawałeczki obtoczone w mące. Potem wrzucam cukier, żółtka, śmietanę i szybko zarabiam ciasto. Owijam w folię aluminiową i schładzam przez około godzinę w lodówce.
Ciasto rozwałkowuję dość cienko, wykrawam niewielkie kółka. Piekę w temperaturze 200 stopni aż się zezłocą.
Gdy stygną przygotowuję polewę. Stapiam w kuchence mikrofalowej (lub na parze) czekoladę, dodaję śmietankę i dokładnie mieszam, aż uzyskam gładką masę. Często robię polewę z masłem zamiast śmietanki.
Gdy ciastka nie są już gorące (bo nie sądzę, żebym wytrzymała, aż zupełnie wystygną, chociaż na pewno byłoby lepiej) nakładam na środek każdego trochę dżemu, a potem oblewam czekoladą.
Niebo w gębie!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Szczerze dziękuję za perepis. Mam pytanie - Jaka jest grubość ciasta? Co średnicy kółka? Jak vy przelewa herbatników czekoladom?
OdpowiedzUsuńI nie wyszło tak dobrze jak ty.
Przepraszam za błędy. Nie wiem, Polska
grubość - około 3 mm
OdpowiedzUsuńśrednica - około 5 cm
Ciastka po prostu maczam w polewie.
If you have any questions, please write an e-mail: dwiechochelki(@)gmail.com
Thanks a lot!!! Made them with Orange Marmalade. Love those cookies! Love your blog!
OdpowiedzUsuńThanks :) I suppose I should think about English version :)
OdpowiedzUsuńI'm was born in Ukraine, so I understand your recipes in Polish, but I cannot ask questions to clarify anything.
OdpowiedzUsuńThe next thing I'd like to try is Wiatraczki z ciasta utopionego. Hope, you will put more recipes from Pani Urbańska. It was very interesting to read about her. Thank you.
Ciasteczka fantastyczne! Wyszły mi dwie blaszki - te z cieńszego ciasta sa bardziej chrupiące, te z grubszego (ok 3mm) bardziej miękkie i zdecydowanie - jak dla mnie - smaczniejsze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :-)