Kaczka doskonale smakuje, gdy nadać jej słodki akcent. Tutaj połączenie soczystego mięsa z imbirem i pomarańczą jest strzałem w dziesiątkę. Polecam serdecznie.
Składniki:
(na 2 osoby)
2 kacze udka
łyżeczka mielonego imbiru
2 kawałki świeżego imbiru (każdy po 3 cm)
połówka dużej pomarańczy
sól
Sposób przygotowania:
Udka natrzeć solą i imbirem, odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, pokroić razem ze skórką w niewielkie cząstki. Imbir dobrze umyć, nie obierać.
Mięso włożyć do brytfanki, podlać połową szklanki wody, wrzucić świeży imbir i pomarańcze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 120-150 minut, w trakcie pieczenia polewać sosem spod mięsa.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z selera i marchewki.
czwartek, 12 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz