Jesień bez kapuśniaku na boczku, pachnącego złotą cebulką? Niemożliwe. Pokusiłabym się o śmiałą tezę, że późna jesień jest po to, żeby jeść kapuśniak. A ten jest wyjątkowo wyborny.
Składniki:
2 litry wody
3 kostki bulionu warzywnego
0,5 kg kapusty
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
200 g boczku
4 duże ziemniaki
przyprawy:
papryka słodka, tymianek, kminek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wodę doprowadzam do wrzenia i rozpuszczam w niej kostki rosołowe. Ziemniaki i marchewkę obieram i pokrojone w kostkę wrzucam do bulionu, gotuję razem ok. 15 min.
Kapustę kroję, dorzucam do garnka, lekko solę, gotuję razem.
Boczek kroję w kostkę i przysmażam na patelni.
Cebulę siekam drobno, dodaję do boczku. Jeśli nie był zbyt tłusty i tłuszczu wytopiło się z niego niewiele, można dodać łyżkę oleju. Smażę razem, aż cebula się lekko przyrumieni.
Do garnka z kapuśniakiem dodaję cebulę i boczek, doprawiam szczyptą pieprzu, wsypuję po pół łyżeczki kminku, tymianku i papryki. Solę do smaku i gotuję jeszcze kilka minut na małym ogniu.
piątek, 13 listopada 2009
Kapuśniak doskonały
Etykiety:
boczek,
cebula,
kiszona kapusta,
kuchnia polska,
marchewka,
ziemniaki,
zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz