Składniki:
(na 4 osoby)
owoce:
- 3 jabłka
- 1 banan
- kilka moreli
- brzoskwinia
- garść rodzynek
- 1/3 szklanki rumu
- 125 g masła
- 125 g mąki
- 175 g cukru
- 60 g mielonych migdałów
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 płaskie łyżki cukru
Kokilki lub formę smaruję masłem. Rodzynki zalewam rumem, a w tym czasie przygotowuję owoce. Jabłka obieram i kroję w kostkę, wkładam do foremek, później kładę morele, banana, brzoskwinię w kawałkach. Na wierzch wykładam odsączone z rumu rodzynki.
Składniki na kruszonkę siekam, szybko zagniatam palcami. Niewielkie kawałki ciasta rozkładam na owocach. Jeśli uznacie, że kruszonki jest za dużo na tę porcję owoców, zawsze można część zamrozić. Będzie jak znalazł.
Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.
Aby śmietana dobrze się ubiła, musi być zimna - najlepiej opakowanie włożyć do lodówki poprzedniego dnia. Ubić szybko na najwyższych obrotach miksera, na koniec posłodzić.
Można podawać również z lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz