piątek, 13 listopada 2009

Lazagne z pomidorami i szpinakiem

Przedstawiam Wam klasyczną potrawę kuchni włoskiej w mojej prywatnej wersji. Nie przepadam za beszamelem, więc go tu nie ma. Sos pomidorowy niegdyś przyrządzałam tak, jak poniżej, ale odkąd mam dzieci, podpieram się półproduktami: biorę słoik gotowego i mieszam z podsmażonym mięsem. I nadal potrawa jest wyśmienita.



Składniki:
(na 6 osób)

  • 8 płatów makaronu lazagne

sos pomidorowy:
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 kg mięsa mielonego


warstwa szpinakowa:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła

warstwa serowa:
  • 300 g twardego sera żółtego
  • garść oliwek zielonych i czarnych

Sposób przygotowania:

sos pomidorowy:
Pomidory zanurzam we wrzątku na 3 minuty, obieram ze skórki, kroję, kładę na durszlaku i posypuję solą, aby wypuściły nadmiar wody.

W rondlu rozgrzewam oliwę, wrzucam zmiażdżony czosnek i smażę minutę.

Kiedy lekko się zarumieni, wrzucam pomidory, pieprz, bazylię i cukier. Gotuję sos na niewielkim ogniu ok. 35 minut do zgęstnienia. Na końcu doprawiam do smaku.

Mięso smażę na patelni przez kilka minut, dodaję do sosu.

warstwa szpinakowa:
Szpinak rozmrażam, duszę w rondlu z dodatkiem czosnku i soli do smaku, pod koniec dodaję łyżkę masła.

warstwa serowa:
Ser ścieram na tarce, oliwki kroję na plasterki.

układanie warstw:
Płaty ciasta obgotowuję przez 8 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Gotuję po dwa, mieszając, żeby się nie pozlepiały.

Na dnie kwadratowej blaszki wysmarowanej oliwą układam warstwę makaronu (czyli dwa płaty), na to 2/3 sosu pomidorowego, i kolejno: warstwę ciasta, warstwę szpinaku, starty ser i oliwki, znowu ciasto i na wierzch reszta sosu pomidorowego.

Lazanie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika o temp. 200 stopni C. Po 20 minutach zdejmuję folię i piekę jeszcze 10 minut.

Gotowe danie podaję kwadrans po wyjęciu z pieca. Każdą porcję można udekorować listkami bazylii.

3 komentarze:

  1. Niedawno ją zrobiłam i nie spodziewałam się, że warstwa szpinaku z oliwkami tak będzie mi smakować. Na pewno jeszcze nie raz ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałbym wiedzieć ile tego szpinaku jest wagowo? Bo ja mam paczkę 5KG w zamrażalniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. paczka, o której mowa w przepisie, wazyła 450 g :-)

      Usuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */