Syrop klonowy już na stałe zagości w mojej spiżarni, a raczej szufladzie, bo na takie luksusy jak spiżarnia raczej nie ma miejsca w mieszkaniu w bloku.
Nadaje się na zwykłą polewę do naleśników (czy też, należałoby napisać, pancakes), jest świetnym składnikiem sosów do mięsa i oczywiście sprawdza się w wypiekach.
A już w tych muffinkach, w połączeniu z orzechami, sprawdza się znakomicie.
Absolutnie genialne.
Przepis z blogu Moje wypieki.
Składniki:
(12 sztuk)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g jasnego brązowego cukru
1 jajko
50 ml syropu klonowego
250 ml mleka
50 g masła
125 g białej czekolady
50 g orzechów pekan (można zastąpić orzechami włoskimi)
Sposób przygotowania:
Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszam składniki suche: mąkę, proszek i sodę. W drugiej mokre: roztrzepane jajko, syrop, mleko i roztopione masło.
Siekam czekoladę i orzechy.
Mieszam zawartość obydwu misek i na końcu dodaję orzechy i czekoladę.
Formę na muffinki wykładam papilotkami, nakładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 25 minut.
sobota, 14 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz