- 500 g mąki
- 500 g twarogu
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę siekam z masłem, dodaję zmielony ser, 2 żółtka i dwa całe jajka.
Zarabiam ciasto, wkładam do lodówki na 40 minut.
Rozwałkowuję na placek grubości ok. 5 mm. Wykrawam małe kółka z dziurką. Do wycinania dziurek używam pustej tuby po witaminach lub innego dziurkacza.
W rondlu rozgrzewam olej, kładę ciastka na gorący tłuszcz, smażę z obu stron do zrumienienia.
Wyjmuję na ręczniki papierowe, odsączam z tłuszczu, posypuję cukrem pudrem. Najlepsze są tego samego dnia.
o ja kiedyś jadłam te pychoty !
OdpowiedzUsuńnigdy nie dostałam przepisu
a tu prosz !
zapewne zrobię je ale jutro pączki ;-)
Ja oprócz oponek wysmażam też dziurki.
OdpowiedzUsuń;~)
A ja mam po nich mega oponki:)))
OdpowiedzUsuń