Składniki:
- 1,5 łyżeczki suchej herbaty w listkach
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kawy prawdziwej
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich
Herbatę zalewam połową szklanki wrzącej wody, zostawiam do ostygnięcia.
Jajka miksuję z cukrem, dodaję zimną herbatę bez fusów, kawę, olej, miód i przyprawę do piernika.
Zmniejszam obroty, po łyżce dosypuję przesianą mąkę zmieszaną z sodą. Na końcu wrzucam orzechy, lekko mieszam.
Wylewam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem od pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę ok. 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz