piątek, 13 listopada 2009

Piernik z orzechami

Ten przepis dostałam od Pani, którą często spotykałam w autobusie do pracy. Bardzo smaczne ciasto. Udaje mi się za każdym razem. Porcja na blaszkę 26x12cm.


Składniki:

  • 1,5 łyżeczki suchej herbaty w listkach
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kawy prawdziwej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich
Sposób przygotowania:

Herbatę zalewam połową szklanki wrzącej wody, zostawiam do ostygnięcia.

Jajka miksuję z cukrem, dodaję zimną herbatę bez fusów, kawę, olej, miód i przyprawę do piernika.

Zmniejszam obroty, po łyżce dosypuję przesianą mąkę zmieszaną z sodą. Na końcu wrzucam orzechy, lekko mieszam.

Wylewam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem od pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę ok. 1 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */