niedziela, 15 listopada 2009

Pierś kurczaka z sosem sojowym i pieczarkami

Czasami doskonale znane danie zupełnie się zmienia dzięki jednemu nowemu składnikowi. Wystarczy zamarynować pierś z kurczaka w sosie sojowym, a mięso nabiera fantastycznego smaku i banalny obiad zmienia się w popisowe danie dla gości.



Składniki:
(na 3 porcje)

1 podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 duża cebula
40 dkg pieczarek
pęczek natki pietruszki
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję w paski lub cienkie plastry. Wkładam do miski i zalewam marynatą z sosu sojowego, octu, drobno posiekanego czosnku, soli i pieprzu. Odstawiam do lodówki na około pół godziny.

Przygotowuję resztę składników. Pieczarki myję (kapeluszami do góry, żeby za bardzo nie nasiąkały wodą), kroję w plastry, cebulę obieram i kroję w piórka. Natkę pietruszki drobno siekam.

Mięso wyjmuję z marynaty, lekko osuszam i smażę kilka minut na dużym ogniu. Dodaję cebulę i smażę razem aż cebula się zeszkli. Dodaję pieczarki i duszę aż mięso będzie miękkie. Tuż przed końcem wrzucam drobno posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */