Jedno z moich ulubionych dań: szybkie, proste i trudno zepsuć. Może trochę ciężkie przez ten śmietanowy sos, ale można przecież wrzucić zamiast śmietany jogurt i to niedużo. Tylko po co…
Składniki:
(na 3 porcje)
½ kilograma polędwiczek wieprzowych
2-3 ząbki czosnku
200 g śmietany
100 g jogurtu naturalnego
musztarda francuska (u mnie przynajmniej pół słoiczka)
sól, pieprz
masło i olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Polędwiczki myję, kroję na plastry i delikatnie rozgniatam dłonią. Posypuję solą i pieprzem. Kładę na rozgrzany tłuszcz i szybko obsmażam z dwóch stron. Pod koniec smażenia wrzucam pokrojony w plastry czosnek. Celowo nie przeciskam go przez praskę, tylko kroję, w potrawie ma być czuć jedynie lekki aromat czosnku.
Zmniejszam ogień, podlewam mięso odrobiną wody, przykrywam i duszę aż polędwiczki będą miękkie.
Śmietanę mieszam z jogurtem i musztardą. Mieszankę wlewam na patelnię i zagotowuję.
Sosu wyjdzie bardzo dużo, więc spokojnie można ograniczyć ilość składników.
Jeśli ktoś lubi gęstsze sosy, można całość oprószyć delikatnie mąką i dokładnie rozmieszać, albo dodać mąkę do śmietany.
Podaję z ryżem i prostą sałatą z winegretem.
sobota, 28 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a czy pasowałoby jakieś inne mięso zamiast wieprzowiny ?
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym drób, na przykład pierś indyka lub kurczaka.
OdpowiedzUsuńa czy tą koszmarną musztardę francuską można zastąpić jakąś normalniejszą?
OdpowiedzUsuńPewnie można, dlaczego nie, ale to już nie będą te polędwiczki :) Przyznam się, że ja robię je właśnie dla musztardy francuskiej, którą bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńZrób i napisz co wyszło :)
A może po prostu zrobisz sos chrzanowy i zamiast musztardy dodasz trochę chrzanu? Sos chrzanowy lubię jeszcze bardziej niż musztardowy. Ale ostrożnie z ilością, zawsze można trochę dodać, jeśli okaże się za mało.
zrobiłam jednak z tą nieszczęsną francuską- powiem tak - warto było spróbować !! naprawdę świetne są a następnym razem zrobie z chrzanem bo ten z kolei uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńdam znać jakie wyszły
Przełamujesz kolejne bariery :))
OdpowiedzUsuńczy śmietana powinna być słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńKwaśna.
OdpowiedzUsuńUWAGA! Zrobię na niedzielę dla Teściów :))) Z chrzanem chyba. Jakiś mocny wybiorę ;)))
OdpowiedzUsuńPycha! Ekstaza! Ja włożyłam pół słoika takiej z Dijon, z całymi ziarnami gorczycy.
OdpowiedzUsuńSame polędwiczki dobre ale sos beznadziejnie kwaśny. Musiałem dodać miodu, żeby dało się zjeść. Dziecko strasznie marudziło a żona była delikatnie mówiąc lekko zawiedziona. Z pewnością jej sos serowo smietankowy jej o wiele lepszy i bardziej pasuje do tej potrawy, ale jak go robi niestety nie wiem, może kiedyś podpatrze to się pochwalę.
OdpowiedzUsuńja zrobiłam ze słodką, wyszło znakomicie. Jogurt ze śmietaną i nie jest kwasne :)
UsuńZrobiłam, już trzy razy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis!
http://przystole.blox.pl/2011/01/Poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-smietanowo.html
przepyszne! dzisiaj wypróbowaliśmy ten przepis i smakował wszystkim, bardzo dobre danie, polecam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo za każdym razem, gdy komuś smakuje :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńExtra, nie po raz pierwsz wszyscy mowia Extra!!! Dzisiaj znow siegnalem po ten przepis tylko, ze sama sol, pieprz i musztarda mi nie wystarczyly - sola i pieprzem "potraktowalem" grubo wczesniej i obsypalem rozmarynem a zamiast woda podlalem bialym winem. Czekam na efekty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i .....smacznego :)
Top Chef - Francja
....zamienilem podlanie bialym na podlanie czerwonym winem, musztardy mniej niz zwykle rozrobilem z gesta smietana (trzy lyzki)do tego rozmaryn i.......siekana pietruszka.
OdpowiedzUsuńCo bede opowiadal - z pelna geba sie nie da ;)
Bon appétit.
Top Chef - Francja
ja dodałam jeszcze kilka podduszonych pieczarek i jest równie pyszne:-) Polecam
OdpowiedzUsuńMi smakowało:) Dodałam jeszcze siekanego koperku. Pycha:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz zrobilam dokladnie wg przepisu- musialam troszke doslodzic miodem, bo moim zdaniem bylo nieco kwasne,natomiast moj facet byl absolutnie zachwycony!Na obiad z przyszla tesciowa zaserwowalam ze chrzanem (dodalam mala lyzeczke musztardy i sporo kopru), kluseczkami slaskimi i duszona kapusta (tragedia kaloryczna, jednak zadne lekkie salatki nie wchodzily w gre-tradycja to tradycja - wg wyzej wspomnianej). Warto bylo zgrzeszyc, wyszlo pysznie a ja dzieki Wam otrzymalam pochwale!(i prawie zemdlalam);))
OdpowiedzUsuńwykalaczka
Spróbowałam przepisu,mam nadzieję,że dzisiejszy obiadek będzie smakował :)
OdpowiedzUsuńwlasnie zrobiłam! PYSZNE! A co do sosu to dałam słodka smietane 30% do zup i deserów + troche chrzanu i musztardy ( serbskiej) i wyspaniałe . POzdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za ten przepis. Wyszedł przepyszny obiadek. Mąż powiedział, że powinnam otworzyć restaurację, a to duuuuży komplement. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś te polędwiczki i wyszły fantastyczne. :) polecam bardzo. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy smak i aromat, polecam na wielkie okazje i nie tylko.
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis idę kroić polędwicę, zrobię na kremówce, a co! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis,coś innego,coś naprwdę znakomitego.
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam !
OdpowiedzUsuńDzisiaj zaserwuję polędwiczki na obiad, mam nadzieje, że wyjdą równie smaczne jak na zdjęciu.
Właśnie takiego przepisu szukałam !
OdpowiedzUsuńDzisiaj zaserwuję polędwiczki na obiad, mam nadzieje, że wyjdą równie smaczne jak na zdjęciu.
Ile czasu mniej więcej dusi pani polędwicę do miękkości?
OdpowiedzUsuń