Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Lubię gotować”.
Składniki:
- 60 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (niekoniecznie)
- 1 cytryna
- 2 jajka
- 60 g mąki
- 290 ml mleka
Sposób przygotowania:
Zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Przesiewam mąkę, odmierzam cukier, mleko i masło, oddzielam żółtka od białek, dokładnie myję i sparzam cytrynę. Dzięki temu, gdy już włączę mikser, samo zrobienie ciasta zajmie mi kilka chwil.
Włączam piekarnik na 200 stopni i wstawiam wodę w czajniku – przyda się, bo pudding piecze się w kąpieli wodnej.
W wysokiej misce (ciasto będzie rzadkie – chlapie!) ucieram masło, cukier i skórkę startą z cytryny. Nie przerywając ucierania (chyba, że akurat dziecko niefortunnie zeskoczyło z kanapy i cierpi, bynajmniej nie w milczeniu) dodaję żółtka, a potem mąkę. Na koniec wlewam mleko i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wszystko dokładnie miksuję.
Ubijam pianę z białek i wlewam do niej przygotowaną masę. Starannie, ale delikatnie mieszam wszystko i wlewam do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Wstawiam do piekarnika na 40-45 minut (woda ma sięgać do około ¾ wysokości naczynia, ale można też naczynie postawić na kratce, a tuż pod nim umieścić blachę z wodą).
W przepisie pominęłam proszek do pieczenia. Moim zdaniem z korzyścią dla smaku, ale jeśli ktoś czuje potrzebę, to może dosypać płaską łyżeczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz