czwartek, 12 listopada 2009

Najlepsze kotlety na świecie

Ten przepis przywiozłam od mojej Teściowej. U Niej jadłam najlepsze kotlety w życiu - idealnie soczyste i doskonale kruche - i pojęcia nie miałam, na czym polega ich sekret, aż weszłam do rodziny i zostałam dopuszczona do niektórych tajemnic. Jedną z nich zdradzam poniżej.


Składniki:


schab w plastrach o grubości 1,5 cm
mleko
mąka
bułka tarta
sól
1-2 jajka
olej lub smalec

Sposób przygotowania:

Kotlety rozbijam bardzo cienko tłuczkiem, żeby nie masakrować mięsa uderzam go przez kawałek folii. Solę je i moczę w mleku ok. 30 minut (może być dłużej).

Odsączam z mleka, obtaczam w mące, następnie w jajku i bułce.

Rozgrzewam na patelni olej lub smalec. Daję go tyle, żeby kotlet był zanurzony do połowy. Na gorący tłuszcz kładę mięso, smażę do zrumienienia z jednej i z drugiej strony.

4 komentarze:

  1. Wypróbowałam i rzeczywiście wyszły pyszne i soczyste. Prosta metoda a jaka skuteczna. Dziękuję i pozdrawiam. MWK

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę super pomysł z tym mlekiem :) Kotlety są pychotka !!! A tak niewiele trzeba,żeby ze zwykłych kotletów zrobić niezwykłe :)dziękuję i pozdrawiam ")

    OdpowiedzUsuń
  3. W życiu nie jadłam tak delikatnego kotleta - rozpływa się w ustach :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja moczę na noc w maślance z dodatkiem ostrego keczupu i chilli- pycha, polecam :) a panieruję w pokruszonych krakersach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */