Ten przepis przywiozłam od mojej Teściowej. U Niej jadłam najlepsze kotlety w życiu - idealnie soczyste i doskonale kruche - i pojęcia nie miałam, na czym polega ich sekret, aż weszłam do rodziny i zostałam dopuszczona do niektórych tajemnic. Jedną z nich zdradzam poniżej.
Składniki:
schab w plastrach o grubości 1,5 cm
mleko
mąka
bułka tarta
sól
1-2 jajka
olej lub smalec
Sposób przygotowania:
Kotlety rozbijam bardzo cienko tłuczkiem, żeby nie masakrować mięsa uderzam go przez kawałek folii. Solę je i moczę w mleku ok. 30 minut (może być dłużej).
Odsączam z mleka, obtaczam w mące, następnie w jajku i bułce.
Rozgrzewam na patelni olej lub smalec. Daję go tyle, żeby kotlet był zanurzony do połowy. Na gorący tłuszcz kładę mięso, smażę do zrumienienia z jednej i z drugiej strony.
czwartek, 12 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wypróbowałam i rzeczywiście wyszły pyszne i soczyste. Prosta metoda a jaka skuteczna. Dziękuję i pozdrawiam. MWK
OdpowiedzUsuńNaprawdę super pomysł z tym mlekiem :) Kotlety są pychotka !!! A tak niewiele trzeba,żeby ze zwykłych kotletów zrobić niezwykłe :)dziękuję i pozdrawiam ")
OdpowiedzUsuńW życiu nie jadłam tak delikatnego kotleta - rozpływa się w ustach :D
OdpowiedzUsuńA ja moczę na noc w maślance z dodatkiem ostrego keczupu i chilli- pycha, polecam :) a panieruję w pokruszonych krakersach :)
OdpowiedzUsuń