piątek, 13 listopada 2009

La quiche Lorraine

Klasyczne francuskie danie, które nauczyłam się przyrządzać na wakacjach we Francji. Porcja na formę o średnicy 26 cm.


Składniki:

ciasto:
250 g mąki
100 g masła
2 jajka
szczypta soli
zimna woda

nadzienie:
4 jajka
200 g szynki gotowanej
200 ml śmietany
100 ml mleka
100 g żółtego sera startego
pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Siekam mąkę z miękkim masłem, jajkami i solą, dodaję wody, ile ciasto zabierze. Zarabiam gładkie ciasto, formuję kulę. Odkładam na 30 minut do lodówki.

Szynkę kroję w drobną kostkę. W misce lub rondelku mieszam trzepaczką śmietanę, mleko, jajka, dodaję sól i pieprz.

Rozwałkowuję ciasto na okrągły placek, wylepiam spód i boki blaszki. Całość nakłuwam widelcem. Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, piekę ok 20 minut na złoty kolor.

Na ciasto w formie wylewam masę śmietanowo-jajeczną, wrzucam szynkę, całość posypuję żółtym serem. Piekę w temp. 200 stopni ok. 30 minut, do zrumienienia.

2 komentarze:

  1. Chuduś, ja też byłam we Francji (co prawda w Szampanii, a nie w Lotaryngii), ale moja pani powiedziała, że klasyczny "kiszloren" robi się z boczkiem, takim chudym (nomen omen).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */