
Składniki:
ciasto:
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
0,5 łyżeczki soli
do środka:
marmolada, róża lub odsączone wiśnie z zalewy
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z Tupperware, zawsze robię ciasto w specjalnej misce tej firmy, ale sądzę, że śmiało można zaryzykować zrobienie go w zwykłej misce.
W misce zasypuję drożdże cukrem i zostawiam do rozpuszczenia. Następnie wbijam żółtka, wsypuję cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki mieszam łopatką. Wlewam ciepłe mleko z olejem oraz wsypuję mąkę. Mieszam ciasto dokładnie łopatką, aż będzie odstawało od brzegów miski, posypuję je po wierzchu mąką, formuję w misce kulę.
Do większej miski lub zlewu nalewam dobrze ciepłej, ale nie gorącej wody. Wstawiam miskę do wody, przykrywam pokrywką (jeśli robicie je w zwykłej misce, to ściereczką) i zostawiam na pół godziny. W misce Tupperware pokrywka odskakuje, gdy ciasto podrośnie, wówczas trzeba ją założyć ponownie i wyjąć po drugim odkoczeniu wieczka.
Kiedy ilość ciasta podwoi się, wyjmuję na stolnicę i lekko zarabiam z dodatkiem mąki. Dzielę ciasto na trzy równe kawałki.
Z każdego kawałka delikatnie toczę kulę, rozwałkowuję ją na okrągło i dzielę na 6 równych części. Przy zewnętrznej stronie nakładam marmoladę, rogi zawijam do środka i formuję rogaliki. Układam je na blaszce posmarowanej tłuszczem, zostawiam do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do pieca smaruję je rozmąconym jajkiem i posypuję np. czekoladową posypką, kokosem lub zmielonymi orzechami.
Piekę ok. 30 minut w temp. 180 stopni C lub 25 minut na termoobiegu 175 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz