poniedziałek, 23 listopada 2009

Rogaliki krucho-drożdżowe

Zdecydowanie moje ulubione rogaliki. Zawsze wychodzą i obłędnie smakują. Ich jedyna wada polega na tym, że zbyt szybko znikają z talerza.
Może od razu zróbcie z podwójnej porcji?
Przepis pochodzi z tej strony.


 


Składniki:
(na około 25 sztuk)

1½ szklanki mąki tortowej + 1 łyżka
łyżka cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
1 jajko (lub dwa jeśli chcemy smarować rogaliki przed pieczeniem)
czubata łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
100 g masła
dżem lub konfitura (oczywiście powidła śliwkowe!)
szczypta soli
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ucieram drożdże, jogurt, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Ostawiam w ciepłe miejsce na kwadrans.

Przesiewam mąkę, wsypuję sól i siekam razem z masłem, potem dodaję drożdże oraz jajko i wyrabiam ciasto. Owijam w folię aluminiową i schładzam co najmniej przez godzinę w lodówce.

Dzielę ciasto na części, rozwałkowuję na kształt koła i tnę na trójkąty. Nakładam powidła i zwijam rogaliki. Można posmarować rozbełtanym jajkiem, ale wyznam w tajemnicy, że wcale nie jest to konieczne, bo smak i tak będzie fantastyczny. Polecam za to posypanie cukrem pudrem po upieczeniu.

Piekę w temperaturze 180 stopni aż nabiorą pięknego złotego koloru.
Koniecznie trzeba uważać przy próbowaniu, bo dżem jest zawsze o wiele bardziej gorący niż ciasto i łatwo o poparzenie języka :)

9 komentarzy:

  1. Robiłam, wyszły pyyyszne... Ale jest mały mankament: porozklejały mi się. Jak to zrobić, żeby były tak kształtne jak Twoje i przy pieczeniu nie rozklejały się?

    OdpowiedzUsuń
  2. Może było trochę za dużo mąki (mąka mące nierówna)? Albo zdążyły obeschnąć zanim je zwinęłaś?
    Zazwyczaj staram się rozwałkowywać przy minimalnym podsypywaniu mąką i to w tylko w początkowej fazie. Nie przeszkadza mi, że trochę się przylepią do stolnicy, bo wtedy właśnie lepiej się trzymają.
    Poza tym jeśli dżem jest rzadki, to i tak ma tendencje do wypływania, co na szczęście zupełnie nie wpływa na smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszły pyszne-dzięki!
    zrobiłam wersje z dżemem truskawkowym i bez niczego (takie uwielbia moja córka)
    poraziła mnie szybkość wykonania - mimo czekania na "zmrożenie"..pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    rogaliki wyglądają pysznie :) tylko mam pytanie czy to ciasto może leżakować w lodówce przez całą noc?

    OdpowiedzUsuń
  5. ->Anonimowy: Myślę, że bez żadnego problemu możesz zostawić na noc. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to super :) wieczorem biorę się za ciasto a jutro przed przyjściem gości upiekę :) mmm ;] efekty z pewnością będą na moim blogu :)
    dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W opisie jak robic ciasto brakuje jajek:)
    Właśnie robie te rogaliki, pachna przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A to się uchowały! Dzięki, już poprawiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */