piątek, 13 listopada 2009

Rogaliki z różą

Te kruche i pachnące różą ciasteczka królują w mojej rodzinie od lat. Siostra piecze maleńkie, takie na jeden kęs, Mama piecze trochę wieksze i wycina je radełkiem, w mojej wersji są dość spore i wycinam je z koła, bo tak jest najszybciej.

Składniki: 

ciasto: 
  • 500 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 30 g świeżych drożdży 

nadzienie: 
  • słoiczek domowej konfitury z róży

Sposób przygotowania: 

Do miski z mąką wsypuję starte na drobnych oczkach drożdże, wrzucam żółtka i miękką margarynę, siekam łopatką, szybko zarabiam ciasto z dodatkiem śmietany. Formuję kulę. 

Kulę ciasta dzielę na cztery równe części, każdą rozwałkowuję na okrągło i dzielę na 12. 

 Nakładam konfiturę z różą przy zewnętrznej krawędzi, zwijam rogaliki, zawijając rogi ciasta do środka. 

Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę na złoty kolor ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące posypuję cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Będę piekła w niedzielę w hurtowych ilościach :) Są pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */