ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 30 g świeżych drożdży
nadzienie:
- słoiczek domowej konfitury z róży
Sposób przygotowania:
Do miski z mąką wsypuję starte na drobnych oczkach drożdże, wrzucam żółtka i miękką margarynę, siekam łopatką, szybko zarabiam ciasto z dodatkiem śmietany. Formuję kulę.
Kulę ciasta dzielę na cztery równe części, każdą rozwałkowuję na okrągło i dzielę na 12.
Nakładam konfiturę z różą przy zewnętrznej krawędzi, zwijam rogaliki, zawijając rogi ciasta do środka.
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę na złoty kolor ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące posypuję cukrem pudrem.
Będę piekła w niedzielę w hurtowych ilościach :) Są pyszne!
OdpowiedzUsuń