poniedziałek, 16 listopada 2009
Ryba zapiekana z kalafiorem
Utknęłam w domu. Od rana leje jak z cebra, a ja staram się jakoś udobruchać znudzone dzieci. Starsze ogranicza się tylko do pytań kiedy wyjdziemy na rower, a młodsze po prostu przynosi buty i zdecydowanym gestem wskazuje na drzwi. W takich sytuacjach obiad robię z tego co znajdę w lodówce lub zamrażalniku. Dzisiaj znalazłam rybę i kalafiora.
Niech będzie zapiekanka.
Składniki:
(na 3 osoby)
500 g filetów z ryby morskiej
400 g kalafiora
1 jajko
ok. 150 g kwaśnej śmietany
15-20 dkg żółtego sera
pół pęczka koperku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kalafior myję i gotuję w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzam.
Filety solę, obtaczam w mące i smażę na oleju. Odkładam do naczynia żaroodpornego. Dookoła układam ugotowany kalafior.
Mieszam starty ser ze śmietaną i jajkiem, dokładam posiekany koperek, sól i pieprz.
Mieszaniną polewam kalafiora i rybę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepyszna ta zapiekanka;) Dzięki za przepis, na pewno na długo zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo pyszne! Wielkie dzięki, bo nie miałam pomysłu na obiad. Podzrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszne! Mojemu narzeczonemu aż się uszy trzęsły jak jadł;p
OdpowiedzUsuńMożna podawać z ryżem, czy z czym najlepiej?
OdpowiedzUsuńPewnie, że można z ryżem, ale ja bym już tylko do tego dodała jakąś sałatkę.
Usuń