niedziela, 15 listopada 2009

Sałata zielona z szynką parmeńską, rukolą i winegretem

Jedna z moich ulubionych sałatek. Wymarzona na kolację po ciężkim, upalnym dniu. Krucha sałata, pachnące pomidory i smakowita wędzona szynka przyprawione orzechowym smakiem rukoli i ostrym winegretem. A dla ozdoby garść czarnych oliwek.

Kiedyś będę ją jadać na tarasie własnego domu, wsłuchana w wieczorne kumkanie żab i świerszcze na łące.



Składniki:
(na 2 osoby)

nieduża główka kruchej sałaty
20 gałązek rukoli
4 nieduże pomidory
4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej długodojrzewającej
garść oliwek

sos winegret:
3 części oliwy
1 część octu balsamicznego
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy francuskiej

Sposób przygotowania:

Liście sałaty myję, odwirowuję. Rukolę myję i osuszam. Pomidory polewam gorącą wodą, kroję na ćwiartki lub ósemki. Każdy plasterek szynki kroję na trzy części po długości. Oliwki kroję w plasterki.

Układam na talerzach sałatę porwaną na kawałki, na niej rozkładam pomidory i rukolę, szynkę w formie wstążek, posypuję oliwkami.

sos winegret:
Latem bardzo często przyrządzam sałatki z winegretem, więc robię od razu większą porcję i przechowuję w niedużym słoiku w temperaturze pokojowej. Można też oczywiście zrobić porcję na jeden raz, procedura jest taka sama: wszystkie składniki wkładam do słoika, zakręcam i mocno potrząsam, by wymieszały się.

Polewam sałatkę tuż przed podaniem, bo liście sałaty polane winegretem dość szybko więdną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */