Ta sałatka nie wyróżniałaby się niczym szczególnym, gdyby nie boczek. Chrupiące kawałeczki o zdecydowanym, słonym smaku w połączeniu z delikatną i, powiedzmy to sobie szczerze, trochę bez wyrazu sałatą lodową, a wszystko podlane moim ulubionym sosem bazyliowo-czosnkowym. No i feta. Wspaniała, krucha i jednocześnie delikatnie rozmazująca się na pozostałych składnikach.
Składniki:
(2 porcje)
główka sałaty lodowej
2 ogórki gruntowe
2 nieduże ogórki konserwowe
kilka czarnych oliwek
100 g sera feta
pięć plastrów wędzonego boczku
Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek przetarty ząbek czosnku
łyżka posiekanych liści bazylii
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przepis na dressing tak jak zazwyczaj mieści się w jednym zdaniu: dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Myję sałatę, dokładnie suszę i rwę na kawałki. Wrzucam do miski i dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i obrane świeże ogórki oraz oliwki w plasterkach.
Podsmażam na chrupko boczek pokrojony w kostkę lub słupki. Odkładam na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej, żeby wyszły cienkie, niewielkie chipsy.
Polewam wszystko dressingiem i wrzucam na wierzch kostki fety i boczek.
Tę sałatkę zrobiłam jako wypełnienie chlebków pita. Jeśli ktoś nie bardzo dba o linię, to może posmarować pitę majonezem.
niedziela, 15 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pycha! zrobilam właśnie taką tyle, że zamiast lodowej użyłam pekińską i ominelam ogórek konserwowy. Wyszlo tez przepysznie ;) Dzieki tez, za pomysl nowy na sos! ;) / ranaway
OdpowiedzUsuńCzy można dressing zastąpić majonezem? - bardzo zmieni smak?
OdpowiedzUsuńObawiam się, że mi by nie smakowała ta sałatka z majonezem, szczególnie ze względu na fetę, ale sałata z majonezem w moim odczuciu też niespecjalnie się lubią :(
OdpowiedzUsuńRewelacja! Spróbowałam zastąpić boczek podpieczonym chorizo, myślę że wyszło równie zacnie :)
OdpowiedzUsuń