Jeśli kalafior to z wody z bułką tartą. Tak jadłam od niepamiętnych czasów, więc najwyższa pora na odmianę.
Dzisiaj sałatka.
Składniki:
1 kalafior
3 pomidory
3-4 jajka
½ pęczka szczypiorku
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, ewentualnie koperek
Sposób przygotowania:
Kalafior obieram z liści, myję i gotuję w osolonej wodzie na półtwardo. Jajka gotuję na twardo.
Wystudzony kalafior dzielę na różyczki i rozkładam na płaskim półmisku. Pomidory i jajka kroję w ósemki, układam między różyczkami. Szczypior myję i drobno siekam. Posypuję nim jajka i warzywa.
Mieszam majonez z jogurtem, dodaję sól i pieprz do smaku i ewentualnie posiekany koperek. Polewam sałatkę.
Proporcje majonezu i jogurtu można zmieniać, ale najlepiej trzymać się proporcji 1:1.
sobota, 14 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z kalafiorem przepyszna. Znam ją od lat i polecam gorąco.
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać, że mojej rodzinie najlepiej smakuje posypana natką pietruszki :)
OdpowiedzUsuń