środa, 25 listopada 2009

Sałatka z marynowanej kukurydzy

Kolejna z moich ulubionych sałatek, które wymagają minimum wysiłku. Doskonała jako przekąska, świetnie nadaje się na drugie śniadanie. Wystarczy zapakować do torby pudełko z warzywną zawartością, a wszyscy współpracownicy będą patrzyli z zazdrością znad swoich kanapek z szynką lub serem.

 


Składniki:

1 słoiczek marynowanej kukurydzy
1 duży por (tylko biała część)
250 g pomidorków koktajlowych
duża garść orzechów nerkowca
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Orzechy nerkowca prażę na suchej patelni aż zbrązowieją i odstawiam do ostygnięcia.

Kukurydzę odcedzam, kroję na niewielkie kawałki. Pory kroję w paseczki, pomidorki na połówki. Wszystko wrzucam do miski, posypuję solą i pieprzem. Delikatnie mieszam.

Łączę majonez z jogurtem, polewam sałatkę, mieszam. Posypuję orzechami.

1 komentarz:

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */