piątek, 13 listopada 2009

Sałatka z tuńczykiem i grejpfrutem

Lekka i orzeźwiająca przekąska na upalne dni. Jeszcze się zdarzają, więc korzystajmy :)


Składniki:
(na 2 osoby)

1 główka sałaty
1 czerwony grejpfrut
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
100 g żółtego sera w kawałku
oliwa
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tuńczyka wykładam na sitko, by go odsączyć z zalewy.

Liście sałaty myję, osuszam, dzielę na niewielkie kawałki.

Grejpfruta dzielę na cząstki, obieram z białych osłonek, dzielę miąższ - jedna cząstka na 3 kawałki.

Ser trę na tarce o grubych oczkach na długie wiórki.

Na talerzach układam sałatę, na to niewielkie kawałki tuńczyka, następnie kawałki grejpfruta i dekoruję serowymi wiórkami. Całość lekko solę, polewam łyżką oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */