piątek, 13 listopada 2009

Sałatka ziemniaczana na ciepło

Prosta i smaczna potrawa, którą można podać solo, wtedy będzie pożywnym posiłkiem, albo np. z sałatką grecką, i wówczas zamieni się w eleganckie i treściwe danie obiadowe.

Składniki:
(na 6 osób)

1 kg małych ziemniaków
pęczek pietruszki
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka białego wina wytrawnego
1 niewielka biała cebulka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Kiedy lekko wystygną, obrać, przekroić na pół, włożyć do salaterki.

Pietruszkę posiekać drobno. Cebulkę pokroić w cienkie krążki, dorzucić do ziemniaków.

Musztardę, ocet, olej i wino dokładnie wymieszać, polać ziemniaki, wymieszać razem.

Lekko podgrzać przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */