Klasyczne danie restauracyjne w domowej wersji.
Składniki:
(dla 8 osób)
1 kg wołowiny
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
3 średnie cebule
300 g pieczarek
10-12 korniszonów
oliwa
olej
masło
mąka
sól, pieprz, paryka mielona
Sposób przygotowania:
Wołowinę kroję w kostkę, dobrze solę, obtaczam w mące i partiami przyrumieniam na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładam do rondla, dodaję pokrojoną w krążki cebulę, zalewam wodą i duszę ok. godziny (w szybkowarze 30 minut)
Pieczarki obieram i kroję na cienkie plasterki, duszę na maśle.
Paprykę myję, wykrawam gniazda nasienne i kroję na cienkie paski, duszę na oliwie.
Korniszony kroję w cienkie słupki.
Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaję wszystkie warzywa i duszę razem ok. 15 minut. Najsmaczniejsze jest następnego dnia.
piątek, 13 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mało mnie szlag nie trafił przy tym krojeniu i obieraniu z żyłek (błe) kilograma mięsa, ale warto było. Następnym razem* zamierzam zmniejszyć ilość zielonej papryki, bo ten jej gorzkawy smak niezbyt mi odpowiada.
OdpowiedzUsuń*który będzie dopiero wtedy, kiedy uda mi się kogoś wrobić w krojenie wołowiny ;-)
pozdrawiam,
allegra walker
Bardzo się cieszę, że nie trudziłaś się nadaremno :-)
OdpowiedzUsuń