Nie wiem jak to się stało, ale cukinię odkryłam dopiero niedawno. Teraz nadrabiam wieloletnie braki i robię cukinię z makaronem, sałatkę z cukinii, smażoną cukinię i oczywiście królową: tartę z cukinią.
Składniki na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
1-2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaną z solą siekam z zimnym masłem, dodaję żółtko i wodę, szybko zagniatam. Owijam folią i wkładam na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję i wykładam na formę obcinając kawałki wystające za brzeg. Znowu wkładam na pół godziny do lodówki. Piekę z obciążeniem (spód tarty wykładam papierem do pieczenia i wysypuję ryż, fasolę lub groch) 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjmuję obciążenie i piekę jeszcze 5 minut.
Składniki na farsz:
1 cukinia
1 marchewka
1 cebula
100 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię myję i odkrawam kilkanaście plasterków potrzebnych do dekoracji. Plastry wrzucam na minutę do gotującej wody, a potem szybko chłodzę w lodowatej wodzie (najlepiej do zimnej wody wrzucić kostki lodu). Osączam.
Resztę cukinii trę na grubej tarce, tak samo jak umytą i obraną marchewkę.
Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju, dorzucam cukinię i marchewkę, wszystko duszę kilka minut pod przykryciem. Odstawiam.
W tym czasie mieszam śmietanę z jajkiem, dodaję posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
Na podpieczony spód tarty nakładam farsz z warzyw, zalewam śmietaną z jajkiem i dekoruję przygotowanymi plastrami cukinii. Piekę jeszcze około 25 minut w 180 stopniach. Podaję na ciepło.
niedziela, 15 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz