Moja popisowa tarta. Delikatny smak gruszek w połączeniu z migdałami uwiedzie każdego. Porcja na formę o średnicy 26 cm.
Składniki:
ciasto:
180 g mąki
80 g masła
1 jajko
szczypta soli
łyżeczka cukru
zimna woda (1-2 łyżki)
nadzienie:
4 duże twarde gruszki
100 g migdałów w płatkach
100 g masła
100 g cukru
1 żółtko
cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto siekam w misce łopatką, szybko zarabiam z dodatkiem wody. Można wyrobić ciasto robotem kuchennym. Rozwałkowuję na okrągły placek.
Wykładam ciasto na formę wysmarowaną masłem. Lekko dociskam boki, całość nakłuwam widelcem. Wkładam je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę ok. 25 minut, aż będzie złote.
Gruszki obieram ze skórki, wydrążam nasiona, kroję w ósemki. Rozkładam na podpieczonym cieście w blaszce.
Masło rozpuszczam w rondelku, dosypuję cukier i cukier waniliowy, dodaję żółtko. Wylewam masę na gruszki, posypuję migdałami.
Piekę 30-40 minut w temp. 180 stopni. Podaję, gdy lekko przestygnie.
piątek, 13 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mam przepis na tarte gruszkową ale z mielonymi migdałami... też super! A gruszkowo-czekoladowa! Pychota!
OdpowiedzUsuńznam, w Twoim mistrzowskim wykonaniu. Klękajcie narody!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie wyjęłam tę tartę z piekarnika i... katastrofa... Nadzienie pływa. Poczekam, może dopiero po przestudzeniu ma się ściąć?
OdpowiedzUsuńTarta zjedzona, w smaku bardzo dobra, ale musiałam odcedzać kompot z formy...
OdpowiedzUsuńNajwyraźniej gruszki były zbyt dojrzałe, na przyszłość zalecam twarde owoce.
OdpowiedzUsuńWyszła fantastyczna :)
OdpowiedzUsuńNie było innej opcji :-)
Usuń