niedziela, 1 listopada 2009

Wieprzowina z bazylią i papryką

Danie z głębokiej patelni lub rondla, nieskomplikowane, szybkie, satysfakcjonujące kubki smakowe i żołądek. Przepis mojej Najmłodszej Siostry, znanej jako operka-w-brukseli.


Składniki:

(na 2 osoby)

200 g polędwicy wieprzowej
3 różnokolorowe papryki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 dojrzały pomidor
kilka listków bazylii
2 łyżki oliwy
czarne oliwki
szklanka bulionu
olej

Sposób przygotowania:

Mięso myję i osuszam, a następnie kroję w paski i przysmażam na oleju z każdej strony. Dodaję cebulę, zalewam bulionem i duszę razem ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie.

Pomidora obieram ze skórki, kroję drobno, dodaję do mięsa.

Paprykę kroję w paseczki, dodaję do rondla. Gotuję ok. 10 minut, pilnując, by papryka nie rozgotowała się. Na końcu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwki w plasterkach i pokrojone listki bazylii.

Dekoruję oliwkami i bazylią, podaję z ryżem.

1 komentarz:

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */