
Składniki:
(na 2 osoby)
200 g polędwicy wieprzowej
3 różnokolorowe papryki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 dojrzały pomidor
kilka listków bazylii
2 łyżki oliwy
czarne oliwki
szklanka bulionu
olej
Sposób przygotowania:
Mięso myję i osuszam, a następnie kroję w paski i przysmażam na oleju z każdej strony. Dodaję cebulę, zalewam bulionem i duszę razem ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
Pomidora obieram ze skórki, kroję drobno, dodaję do mięsa.
Paprykę kroję w paseczki, dodaję do rondla. Gotuję ok. 10 minut, pilnując, by papryka nie rozgotowała się. Na końcu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwki w plasterkach i pokrojone listki bazylii.
Dekoruję oliwkami i bazylią, podaję z ryżem.
Pyszne!
OdpowiedzUsuń