Smakowita potrawa z kuchni francuskiej, gdzie nosi dźwięczną nazwę "gourgere au jambom". Jej pierwotna wersja znajduje się w książce "Kuchnie świata" Judith Ferguson. Wbrew pozorom lekkości, które daje ciasto ptysiowe, jest bardzo konkretna ze względu na dodatek sera i szynkowo-pieczarkowe nadzienie.
Składniki:
(na 6 osób)
ciasto ptysiowe:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
100-120 g masła
4 jajka
100 g sera żółtego w wiórkach
1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków
nadzienie czyli salpicon:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml bulionu
200 g pieczarek
150 g gotowanej szynki pokrojonej w paseczki
2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół
sól i pieprz
do posypania:
2 łżyki startego sera żółtego wymieszanego z bułką tartą
1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków
Sposób przygotowania:
Wodę z tłuszczem zagotowuję, mieszając wsypuję mąkę. Gdy ciasto stanie się szkliste, odstawiam, studzę, dodaję sól, pieprz, wsypuję łyżeczkę przyprawy pięciu smaków, wbijam po jednym jajku, mieszam dokładnie. Gotowa masa powinna być jednolita, błyszcząca i trzymać kształt, więc jeśli jajka są duże, nie trzeba wbijać wszystkich. Na końcu do ciasta dodaję starty ser i mieszam dokładnie.
Blaszkę (tę dużą, płaską z piekarnika) natłuszczam i wykładam na nią ciasto w sześciu równych porcjach. Łyżką zanurzoną w oleju formuję miseczki z ciasta, z wgłębieniem w środku.
Masło na salpicon rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę. Podsmażam przez 1-2 minuty na kolor bladosłomkowy. Stopniowo wlewam bulion, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję szczyptę soli i pieprzu oraz posiekane zioła. Dodaję do sosu pokrojone pieczarki i szynkę, odstawiam na bok.
Wgłębienia w cieście wypełniam nadzieniem, posypuję serem zmieszanym z bułką i oprószam przyprawą pięciu smaków. Wstawiam do piekarnika i zapiekam ok. 20 minut w temp. 200 stopni, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się.
czwartek, 12 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam, rewelacja! Dostałem przepis od samej Autorki. Mogę nawet przesłać fotkę, ale przestrzegam, ślinianki przyuszne siadają...
OdpowiedzUsuń