wtorek, 3 listopada 2009

Zielona sałata z rukolą, grzankami i parmezanem

Doskonała propozycja na upalne lato, gdy sama myśl o smażeniu kotletów wyciska z człowieka siódme poty, a rozleniwiony żołądek kurczy się spazmatycznie na myśl o trawieniu mięs i zawiesistych sosów. Dużo zieleniny, soczysty pomidor i chrupiące grzanki oraz aromatyczny winegret w komplecie zaspokoją głód, nie obciążając układu trawienia. A jeśli jeszcze popijemy ją kieliszkiem schłodzonego białego wina, to poczujemy się jak na Lazurowym Wybrzeżu.


Składniki:
(na dwie osoby)

nieduża główka kruchej sałaty
kilkanaście gałązek rukoli
dwa dojrzałe pomidory
2 małe cebulki (białe lub czerwone)

na grzanki:
jedna bułka

sos winegret:
3 części oliwy
1 część octu balsamicznego
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy francuskiej

do posypania:
tarty parmezan

Sposób przygotowania:

Liście sałaty myję, odwirowuję. Rukolę myję i osuszam. Pomidory polewam gorącą wodą, kroję na ćwiartki lub ósemki.

Bułkę kroję na kromki, każdą w drobną kostkę. Wsypuję na suchą, rozgrzaną patelnię, często mieszając trzymam na ogniu, aż będą chrupiące i lekko przyrumienione.

Cebulki kroję w talarki.

W głębokich miskach lub na talerzach rozkładam porwane na kawałki liście sałaty, cząstki pomidorów, rukolę, cebulę, grzanki. Posypuję parmezanem, najlepiej startym na świeżo na grubych oczkach.

sos winegret:
Latem bardzo często przyrządzam sałatki z winegretem, więc robię od razu większą porcję i przechowuję w niedużym słoiku w temperaturze pokojowej. Można też oczywiście zrobić porcję na jeden raz, procedura jest taka sama: wszystkie składniki wkładam do słoika, zakręcam i mocno potrząsam, by wymieszały się.

Polewam sałatkę tuż przed podaniem, bo liście sałaty polane winegretem dość szybko więdną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */