Znakomity dodatek do mięs, do sałatek, do lecza. Świetnie wyglądają, gdy są jak najmniejsze, wówczas piekę je w całości, wykrawając tylko oczka. Ilość ziemniaków zależy od liczby biesiadników - należy wziąć poprawkę na to, że ziemniaki pieczone są znacznie smaczniejsze niż gotowane i przeciętny konsument pochłania ich dwa razy więcej.
Składniki:
ziemniaki
tymianek
sól
oliwa
na sos:
200 ml gęstej śmietany 12%
ząbek czosnku
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki szoruję, większe kroję na kawałki, mniejsze zostawiam w całości. Nie należy kroić ich na zbyt małe kawałki, aby nie wyschły w czasie pieczenia.
Formę do pieczenia smaruję oliwą przy użyciu pędzelka. Układam ziemniaki pojedynczą warstwą, posypuję je solą i tymiankiem, smaruję oliwą.
Piekę w temperaturze 180 stopni C aż będą miękkie - zabierze to ok. godziny. Po 30 minutach pieczenia przewrócić je na drugą stronę. Dłuższy pobyt w piekarniku na pewno im nie zaszkodzi - wystarczy zmniejszyć temperaturę.
To najprostszy i najsmaczniejszy sos czosnkowy jaki można sobie wyobrazić: wystarczy przecisnąć czosnek przez praskę, wymieszać ze śmietaną, posolić do smaku.
Ziemniaki układam na półmisku, a sos podaję w miseczce.
piątek, 13 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz