Aromatyczna zupa rodem z kuchni francuskiej. Dodatek wina nadaje jej charakteru. Jeśli ktoś woli zupę-krem, oczywiście można ją zmiksować.
Składniki:
1 kg cebuli
60 g masła
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżki mąki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1,5 l bulionu
1 szklanka białego wina wytrawnego
sól, pieprz
garść startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
W rondlu rozpuszczam masło, dodaję cebulę i cukier. Smażę bez przykrycia na małym ogniu, aż cebula nabierze złocistego koloru.
Rumianą cebulę posypuję mąką, smażę przez chwilę, następnie zalewam bulionem, mieszam dokładnie. Dodaję tymianek, sól i pieprz do smaku.
Gotuję na małym ogniu. 5 minut przed końcem wlewam wino.
Na talerzach rozkładam wiórki serowe, wlewam zupę. Osobno podaję grzanki: pokrojoną w kostkę bułkę rumienię na maśle.
piątek, 13 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz