Delikatna, orzeźwiająca zupa, która znakomicie rozgrzewa.
Składniki:
1 litr bulionu1 mała cytryna
szczypta suchych znamion szafranu
200 ml śmietanki 30%
25 g masła
kopiata łyżka mąki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cytrynę wkładam do garnka i nalewam tyle wody, by owoc był przykryty. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Wodę wylewam i powtarzam tę operację trzykrotnie. Wyjmuję cytrynę z wody, przestudzoną kroję na pół.
W rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę i szafran, dokładnie mieszam. Wlewam bulion w czterech porcjach, po każdym dodaniu płynu ubijając trzepaczką rózgową.
Przekładam cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki do naczynia miksera, rodrabniam, wlewam zupę, miksuję razem. Cedzę przez gęste sito, przyprawiam solą i pieprzem. Przed podaniem zagotowuję, zdejmuję z ognia i powoli wlewam śmietankę cały czas mieszając.
Podaję z grzankami.
Chciałabym zaryzykować, ale jakoś średnio do mnie przemawia zupa z owoców :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń