czwartek, 12 listopada 2009

Zupa cytrynowa z szafranem

Delikatna, orzeźwiająca zupa, która znakomicie rozgrzewa.

Składniki:

1 litr bulionu
1 mała cytryna
szczypta suchych znamion szafranu
200 ml śmietanki 30%
25 g masła
kopiata łyżka mąki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cytrynę wkładam do garnka i nalewam tyle wody, by owoc był przykryty. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Wodę wylewam i powtarzam tę operację trzykrotnie. Wyjmuję cytrynę z wody, przestudzoną kroję na pół.

W rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę i szafran, dokładnie mieszam. Wlewam bulion w czterech porcjach, po każdym dodaniu płynu ubijając trzepaczką rózgową.

Przekładam cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki do naczynia miksera, rodrabniam, wlewam zupę, miksuję razem. Cedzę przez gęste sito, przyprawiam solą i pieprzem. Przed podaniem zagotowuję, zdejmuję z ognia i powoli wlewam śmietankę cały czas mieszając.

Podaję z grzankami.

1 komentarz:

  1. Chciałabym zaryzykować, ale jakoś średnio do mnie przemawia zupa z owoców :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */