Cóż, nie mam ręki do roślin doniczkowych, ale za to umiem zrobić całkiem niezłą skórkę pomarańczową :-)
Chuda
Składniki:
- dwie pomarańcze
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Pomarańcze muszą być nieduże, z dość cienką i zdrową skórką. Szoruję je szczoteczką pod dobrze ciepłą wodą, a następnie wkładam do niedużego naczynia i polewam wrzącą wodą z czajnika. Zostawiam we wrzątku na dwie minuty, wyjmuję, odkładam na bok, aby wystygły.
Następnie robię cztery nacięcia wzdłuż owocu, zdejmuję skórkę w czterech częściach, wkładam ją do garnuszka i zalewam przegotowaną wodą. Zostawiam na kilkanaście godzin, kilka razy zmieniając wodę.
Pomarańcze zjadam w trakcie.
Po odlaniu wody i opłukaniu skórki na sicie wycinam nadmiar białej błonki, jeśli jest wyraźnie gruba. W rondelku zagotowuję wodę z cukrem, gotuję 10 minut, wkładam do niej skórkę i na małym ogniu gotuję ok. 45 minut, aż syrop zgęstnieje, a skórka zrobi się szklista.
Do wyparzonego słoiczka wkładam gorącą skórkę, zalewam ją syropem, zakręcam i odstawiam do wystygnięcia. Zasadniczo cukier powinien ją dobrze zakonserwować, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże – wolę przechowywać ją w lodówce. Jeden mały słoiczek nie zabiera dużo miejsca.
Kroję w kostkę dopiero przed dodaniem do wypieków.
Gratuluje pomysłu, juz dodaje blog do moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńdziewczyny, mam ogromną prośbę: podpisujcie przepisy, tak, żeby było wiadomo, która który dodała :). Bo ja jestem ozywiście fanką chochelek dwóch i chochelkowych przepisów, ale jeszcze dodatkowo chciałabym móc Was sobie wyobrażać i wiedzieć, czy przy przygotowywaniu kandyzowanej skórki przeszkadzają Piotruś z Michasiem, a przy pierogach Szymon z Jagodą, czy też może zupełnie odwrotnie :))))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, jak-ciotka :)
Beato, dziękujemy serdecznie i polecamy się :)
OdpowiedzUsuńjak-ciotko, pod każdym przepisem na dole jest pole autor, gdzie podpisujemy się jako "pstrykam" lub "Chuda" :)
no pacz, a ja ZANIM to napisałam, to sprawdziłam, czy jest autor. Głowę bym dała, że nie ma, musi starość :))))
OdpowiedzUsuń