wtorek, 19 stycznia 2010

Jajko w bułce

Skoro już zamierzacie robić marmoladę z cebuli, to może zainteresuje Was jeszcze jeden sposób jej wykorzystania. A jeśli nie, to nie szkodzi, bo równie dobrze można wykorzystać surową cebulę.

Jest bowiem coś co nazywa się bodajże marynarski przysmak. Z tego co wiem podaje się go ze śledziem, ale ja solone filety śledziowe omijam szerokim łukiem, więc zupełnie zmieniłam składniki potrawy. Wykorzystałam jedynie formę podania, bo ciepłe płynne żółtko w chrupiącej bułce to coś, co tygryski lubią najbardziej.

Oczywiście zdjęcie pochodzi z czasów przeddietowych. Teraz sobie tylko popatrzę.




Składniki:

2 czerstwe bułki kajzerki
1 mała czerwona cebula lub 2 łyżki marmolady z czerwonej cebuli
2 plastry boczku
2 łyżki śmietanki (po namyśle stwierdzam, że mi bardziej pasuje kwaśna, ale zróbcie według uznania)
2 jajka
sól, pieprz, masło

Sposób przygotowania:

W bułkach wycinam od góry otwór, wyjmuję środek i lekko smaruję bułkę od środka masłem.

Cebulę kroję na cieniutkie piórka lub wręcz ścieram na tarce, boczek tnę na małe kawałeczki.

Niewielkie płaskie naczynie żaroodporne smaruję masłem, wkładam do niego bułki i w wydrążonych otworach układam cebulę lub marmoladę z cebuli (z marmoladą jest o niebo lepsze!), boczek, polewam łyżką śmietany i ostrożnie wybijam jajko.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około 20 minut. Białko ma być już ścięte, a żółtko nadal płynne. Posypuję solą i pieprzem i podaję ciepłe.

9 komentarzy:

  1. Pochwała prostoty, uwielbiam takie dania !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję, ja ostatnio starałam się zrobić coś takiego, ale z nico bardziej ściętym żółtkiem i udało mi się... zwęglić bułkę. A to takie piekne wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ośliniłam się. Na kolacje sobie jutro zrobię. No zrobie sobię, a co ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jajko przepięknie wylewa się z bułki, danie w sam raz na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja sobie razem z Tobą popatrzę... no chyba że złamię ten jeden raz dietę, bo mało co na mnie tak działa jak połączenie płynnego żółtka i bulki.. lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne takie proste danie, a cieszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Im więcej gotuję, tym bardziej wydaje mi się, że i prościej, tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */