Wzięłam do rąk paczkę musli znanego producenta i popatrzyłam na zdjęcie. Mój wzrok przyciągnęły ogromne orzechy oraz piękne winogrona sugerujące niezliczone ilości rodzynek w środku. Zadowolona otworzyłam opakowanie i wsypałam zawartość do miseczki.
Tego dnia na śniadanie jadłam przeraźliwie słodkie płatki, w których udało mi się upolować dwie mikroskopijne rodzynki.
Coś trzeba było z tym zrobić.
Zaręczam: kto raz upiekł sobie musli, ten będzie to robił do końca życia (albo do czasu, gdy znudzi mu się takie śniadanie).
Składniki:
musli tradycyjne
400 g płatków owsianych
100 g orzechów laskowych
50 g pestek słonecznika
50 g migdałów
2 duże łyżki miodu
2 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli
1 łyżka brązowego cukru
100 g rodzynek lub suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Biorę duże płaskie naczynie nadające się do piekarnika i mieszam w nim wszystkie składniki oprócz rodzynek. Piekę w 150 stopniach około 40-50 minut mieszając dwa-trzy razy w trakcie pieczenia.
Studzę, mieszam z rodzynkami, a potem przechowuję w szczelnie zamkniętym pudełku z dala od rąk męża, bo wyjada na sucho.
Jeśli już złapaliście bakcyla, to może zainteresuje Was musli z syropem klonowym?
Składniki:
300 g płatków owsianych
100 g orzechów włoskich
pół szklanki syropu klonowego
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżka brązowego cukru
Sposób wykonania:
Przepis dokładnie taki jak w przypadku musli tradycyjnego. Można dorzucić rodzynki, jeśli ktoś ma ochotę. W ogóle można dorzucić wszystko na co tylko ma się ochotę.
Jeśli ktoś woli słodsze musli niż ja, to można zwiększyć ilość miodu i/lub cukru. Osobiście wolę czuć inne rzeczy niż cukier.
Smacznego i powodzenia w ustalaniu składników swojego ulubionego musli!
niedziela, 3 stycznia 2010
Musli
Etykiety:
bakalie,
dla dzieci,
orzechy,
płatki owsiane,
rodzynki,
syrop klonowy,
śniadanie,
wypieki,
żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
nie ma jak domowe musli :)
OdpowiedzUsuńWspaniale :) Musze sie odawazyc i wrescie sama zrobic! ;)
OdpowiedzUsuńAaaaaaaa, więc tu jest tajemnica musli, to trzeba upiec. Głupia Weroniko.
OdpowiedzUsuńto takie proste?
OdpowiedzUsuńWyjątkowo proste :)
OdpowiedzUsuńA jakie smaczne!
Robię regularnie od wielu miesięcy.
zrobiłam-pycha!troszkę przypiekłam, bo zapomniałam o mieszaniu:)a Mąż - faktycznie zajadał aż furczało:):)
OdpowiedzUsuńschowałam...
Super pomysł! Jak zrobię to wreszcie będę zadowolona ze składników jakie są w musli :) Mam nadzieję ;P MWK
OdpowiedzUsuńP.S. Zamiast syropu klonowego może być miód???
P.S.2 Już wiem że może być miód - wystarczyło jeszcze raz przepis przeczytać :)MWK
OdpowiedzUsuńWszystko może być, na przykład suszone jabłka, gruszki i cynamon.
OdpowiedzUsuńI dużo żurawiny :)
Musli czy granola? Od kiedy musli pieczemy? podajemy surowe, granola jest pieczona. No....chyba, ze sie myle, ale chyba nie:)
OdpowiedzUsuń