niedziela, 3 stycznia 2010

Musli

Wzięłam do rąk paczkę musli znanego producenta i popatrzyłam na zdjęcie. Mój wzrok przyciągnęły ogromne orzechy oraz piękne winogrona sugerujące niezliczone ilości rodzynek w środku. Zadowolona otworzyłam opakowanie i wsypałam zawartość do miseczki.
Tego dnia na śniadanie jadłam przeraźliwie słodkie płatki, w których udało mi się upolować dwie mikroskopijne rodzynki.

Coś trzeba było z tym zrobić.

Zaręczam: kto raz upiekł sobie musli, ten będzie to robił do końca życia (albo do czasu, gdy znudzi mu się takie śniadanie).




Składniki:

musli tradycyjne

400 g płatków owsianych
100 g orzechów laskowych
50 g pestek słonecznika
50 g migdałów
2 duże łyżki miodu
2 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli
1 łyżka brązowego cukru
100 g rodzynek lub suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Biorę duże płaskie naczynie nadające się do piekarnika i mieszam w nim wszystkie składniki oprócz rodzynek. Piekę w 150 stopniach około 40-50 minut mieszając dwa-trzy razy w trakcie pieczenia.

Studzę, mieszam z rodzynkami, a potem przechowuję w szczelnie zamkniętym pudełku z dala od rąk męża, bo wyjada na sucho.

Jeśli już złapaliście bakcyla, to może zainteresuje Was musli z syropem klonowym?

Składniki:

300 g płatków owsianych
100 g orzechów włoskich
pół szklanki syropu klonowego
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżka brązowego cukru

Sposób wykonania:

Przepis dokładnie taki jak w przypadku musli tradycyjnego. Można dorzucić rodzynki, jeśli ktoś ma ochotę. W ogóle można dorzucić wszystko na co tylko ma się ochotę.

Jeśli ktoś woli słodsze musli niż ja, to można zwiększyć ilość miodu i/lub cukru. Osobiście wolę czuć inne rzeczy niż cukier.

Smacznego i powodzenia w ustalaniu składników swojego ulubionego musli!

10 komentarzy:

  1. Wspaniale :) Musze sie odawazyc i wrescie sama zrobic! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaaaaaa, więc tu jest tajemnica musli, to trzeba upiec. Głupia Weroniko.

    OdpowiedzUsuń
  3. to takie proste?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyjątkowo proste :)
    A jakie smaczne!
    Robię regularnie od wielu miesięcy.

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam-pycha!troszkę przypiekłam, bo zapomniałam o mieszaniu:)a Mąż - faktycznie zajadał aż furczało:):)
    schowałam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł! Jak zrobię to wreszcie będę zadowolona ze składników jakie są w musli :) Mam nadzieję ;P MWK
    P.S. Zamiast syropu klonowego może być miód???

    OdpowiedzUsuń
  7. P.S.2 Już wiem że może być miód - wystarczyło jeszcze raz przepis przeczytać :)MWK

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko może być, na przykład suszone jabłka, gruszki i cynamon.
    I dużo żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musli czy granola? Od kiedy musli pieczemy? podajemy surowe, granola jest pieczona. No....chyba, ze sie myle, ale chyba nie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */