poniedziałek, 25 stycznia 2010

Placek szwedzki

Uwaga! Uwaga! Dysponuję starym zeszytem z przepisami mojej matki i nie zawaham się go użyć. Co prawda mam świadomość, że jest tam zaledwie znikoma cząstka tego co wyczyniała w kuchni, ale lepszy rydz niż nic.
W mojej rodzinie nie ma bowiem przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów. Nie mamy w posiadaniu poszarzałych notatek spisanych rękami babć. Wszystko, oprócz może ciast, robi się na oko, a pytanie o czas gotowania zbywa się zniecierpliwionym „jak będzie dobre”. Pewnie dlatego redagowanie przepisów na potrzeby bloga sprawia mi taką trudność.

Ten placek upiekłam ze względu na męża, który lubi wszelkie jogurtowe wypieki, więc dodatek serka homogenizowanego ucieszył go niepomiernie. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale bardzo aromatyczne. Trochę się boję robić takie wypieki, bo zakalec przy placku, to rzecz wcale nie taka rzadka, ale upiekł się ładnie.

A dlaczego szwedzki? Nie mam pojęcia, tak jest w zeszycie :)




Składniki:
(na keksówkę 33x10cm)

350 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g miękkiego masła
200 g cukru
3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
150 g serka homogenizowanego waniliowego
125 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka esencji waniliowej
50 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem.

Masło ucieram z cukrem, cały czas mieszając dodaję kolejno twarożek, żółtka, śmietanę i esencję waniliową. Stopniowo dosypuję mąkę z proszkiem, wreszcie dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam już tylko łyżką. Dosypuję rodzynki i wykładam masę do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piekę w 170 stopniach (dolna grzałka plus termoobieg, jeśli ktoś używa dolnej i górnej grzałki, to proponuję 180 a nawet 190 stopni) przez około 50 minut (sprawdzam patyczkiem).

3 komentarze:

  1. Pyszniutko wyglada :) I ... moj mąz lubi takie ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. skusiłam się na ten przepis, ale wyszedł mi TOTALNY zakalec :( na pewno coś źle zrobiłam :( bo strasznie mi zależało i to pewnie dlatego :(

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany! Bardzo mi przykro, ale fakt, że takie placki często lubią nie wyjść :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */