
Składniki:
(16 sztuk)
ciasto:
150 g mąki
150 g chudego twarogu
150 g margaryny
do środka:
marmolada, wiśnie z zalewy lub nutella
do posypania:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewam do miski, siekam dokładnie z twarogiem i miękką margaryną. Szybko zagniatam w miarę gładkie ciasto. Z sera zostają drobne cząsteczki, jednak po upieczeniu nikną pod warstwą cukru pudru, a ustach rozpływają się bez śladu. Pewnie można by ser zmielić, ale jak dla mnie to już za dużo roboty.
Dzielę ciasto na pół, z każdej połówki toczę kulę i rozwałkowuję ją na grubość ok. 3 mm. Kroję promieniście na osiem części, nakładam nadzienie, zwijam rogaliki.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piekę ok. 25 minut - do zrumienienia. Gorące posypuję cukrem pudrem.
Sliczne rogaliczki:)Robialam takie małe bułeczki z twarogiem i bardzo mi smakowaly:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste przepisy! Proszę o więcej. Jestem fanką tej strony :))
OdpowiedzUsuńsuper przepisik :)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się, a że lubię piec rogaliki, to przepis wykorzystam na pewno :)
OdpowiedzUsuńMuszą smakować fenomenalnie! I chyba wcale nie są tak przesadnie tłuste... ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wyglądają ślicznie. I składniki prawie zawsze są w domu. :]
OdpowiedzUsuńSofija: kłaniam się :)
OdpowiedzUsuńMargo99, kicena-79, edysia79, cukrowa wróżka: polecam! :)
Zaytoon: gdy patrzyłam na nie w piekarniku, jak lśnią od tłuszczu i niemal spływają tłuszczem, to miałam mieszane uczucia. Ale później na talerzu... Wielkie Mniam ;)
matko 16 rogalikow to moj Kuba wciagnie i mi nic nie zostanie a jeszcze maużon chciałby skosztować - muszę chyba z 3 porcji zrobić :-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, opisałam, obstrykałam. są cudowne. szczególnie z konfiturą z jeżyn.
OdpowiedzUsuńZrobilam. Z maslem, bo margaryny organicznie nie znosze. Wyszly genialnie! Zakodowalam w glowie jako "rogaliki jak sto piecdziesiat", zeby nie zapomniec proporcji ;-) Na moj gust, przy zastosowaniu masla zamiast margaryny, potrzeba dadac szczypte soli. Ale przepis jest generalnie pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńkuka (czemu ten gmail podpisuje mnie jako k. do jasnej???)
Popisowy deser a bardzo szybki do zrobienia. Mojemu chłopakowi bardzo smakują :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, ale mi sie niektóre rozlały, mimo tego, że starałam się dobrze zlepić. Używałam dzemu truskawkowego z sonagry i wisniowego (ta sama firma).
OdpowiedzUsuńDoradzcie prosze czym nadziewac zeby sie tak nie rozciapywało.
Są pycha, ale muszę coś zrobić z tym wypływaniem.
Dżem to nie jest dobry pomysł, proponuję marmoladę ewentualnie powidło. I ciesze sie, ze mimo wszystko sa pyszne :)
OdpowiedzUsuńrobiłem dzis ! wyszły super ! POLECAM
OdpowiedzUsuńbez jajka?
OdpowiedzUsuńBez jajka :-)
OdpowiedzUsuńrozbełtanym jajkiem można posmarować przed pieczeniem, nabiorą koloru.
Usuń