środa, 17 lutego 2010

Zapiekanka ziemniaczana

Czasami otwieram lodówkę, a tam jeno wicher hula i białe niedźwiedzie spacerują.

Na szczęście, żeby przygotować coś naprawdę pysznego wcale nie potrzeba składników zdobywanych w sklepach z orientalną żywnością. Wystarczą ziemniaki, śmietanka, cebula i/lub por oraz trochę przypraw.

Efekt jest fantastyczny! I bez mięsa, co w dniu dzisiejszym dla wielu ma znaczenie. Chociaż prawdę mówiąc ta potrawa ma nieco rozpasany charakter. Wszystko przez śmietankę…




Składniki:
(na 2-3 osoby)

60-80 dag ziemniaków
1 cebula
1 duży por (tylko biała część)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 ml słodkiej śmietanki
masło do smażenia i posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Cebulę i por kroję w talarki, ziemniaki na bardzo cieniutkie plasterki. Wszystko podsmażam na maśle, posypuję odrobiną soli, pieprzu i gałki.

Płaskie naczynie żaroodporne smaruję masłem, przekładam do niego zawartość patelni i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Na patelni (po co brudzić inny garnek) zagotowuję śmietankę i dodaję do niej jeszcze trochę przypraw oraz natkę. Zalewam śmietanką ziemniaki.

Piekę około 20-30 minut, sprawdzam widelcem lub wykałaczką czy ziemniaki są miękkie.

14 komentarzy:

  1. Moja rodzinka uwielbia zapiekanki ziemniaczane! Pyszną zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och, zapiekane ziemniaczki to jedno z najpyszniejszych dań!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zima nie ma nic lepszego od takiej zapiekanki! Dopiero pora śniadania, a ja już mam na nią ochotę!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka zwykła prosta ale jaka pyszna zapiekank! :) Robię taką samą pychaa

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pięknie się odbija w łyżce :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wlasnie przygotowuje owa zapiekanke, pachnie cudnie, wyglada pysznie.za chwile degustacja :)
    cdn...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapiekane ziemniaki zawsze smakują pysznie :)

    ->Ivonek: I co? :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. niebo w gebie :) naprawde pyszna! i co najwazniejsze, moim dzieciom tez samakowla!a musze dodac,ze corki, to typowe miesozerne stworzenia.
    i najwazniejsze przygotowuje sie ja w mgnieniu oka!
    uklony w strone autorki-kucharki, za te cudne i pyszne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy te ziemniaki się wcześniej gotuje? Przepis jest nieprecyzyjny :(

    OdpowiedzUsuń
  10. ->Anonimowy: Nie gotuje się, wystarczy podsmażyć.

    OdpowiedzUsuń
  11. W smaku wyszła mi absolutnie idealna, ale zupełnie rozpadała się przy nakładaniu na talerz. Jak temu zapobiec?

    OdpowiedzUsuń
  12. ->Anonimowy: Wydaje mi się, że sporo zależy od gatunku ziemniaków. Po drugie może czas pieczenia był zbyt długi? A po trzecie - mi nie przeszkadza, że trochę się rozpadają :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. wkładam zawartość patelni do piekarnika a później go wyjmuje i zalewam śmietana? czy przed włożeniem zalewam śmietana i dopiero wkładam do piekarnika ?

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie ziemniaki już się piekły, a ja w tym czasie szybko podgrzałam śmietankę na patelni, na której wcześniej smażyłam ziemniaki i gorącą zalałam ziemniaki.
    Ale można po prostu zalać śmietaną i dopiero wtedy wstawić do piekarnika.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */