Czasami otwieram lodówkę, a tam jeno wicher hula i białe niedźwiedzie spacerują.
Na szczęście, żeby przygotować coś naprawdę pysznego wcale nie potrzeba składników zdobywanych w sklepach z orientalną żywnością. Wystarczą ziemniaki, śmietanka, cebula i/lub por oraz trochę przypraw.
Efekt jest fantastyczny! I bez mięsa, co w dniu dzisiejszym dla wielu ma znaczenie. Chociaż prawdę mówiąc ta potrawa ma nieco rozpasany charakter. Wszystko przez śmietankę…
Składniki:
(na 2-3 osoby)
60-80 dag ziemniaków
1 cebula
1 duży por (tylko biała część)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 ml słodkiej śmietanki
masło do smażenia i posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Cebulę i por kroję w talarki, ziemniaki na bardzo cieniutkie plasterki. Wszystko podsmażam na maśle, posypuję odrobiną soli, pieprzu i gałki.
Płaskie naczynie żaroodporne smaruję masłem, przekładam do niego zawartość patelni i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Na patelni (po co brudzić inny garnek) zagotowuję śmietankę i dodaję do niej jeszcze trochę przypraw oraz natkę. Zalewam śmietanką ziemniaki.
Piekę około 20-30 minut, sprawdzam widelcem lub wykałaczką czy ziemniaki są miękkie.
środa, 17 lutego 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Moja rodzinka uwielbia zapiekanki ziemniaczane! Pyszną zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńoch, zapiekane ziemniaczki to jedno z najpyszniejszych dań!
OdpowiedzUsuńZima nie ma nic lepszego od takiej zapiekanki! Dopiero pora śniadania, a ja już mam na nią ochotę!:)
OdpowiedzUsuńTaka zwykła prosta ale jaka pyszna zapiekank! :) Robię taką samą pychaa
OdpowiedzUsuńJak pięknie się odbija w łyżce :-)
OdpowiedzUsuńwlasnie przygotowuje owa zapiekanke, pachnie cudnie, wyglada pysznie.za chwile degustacja :)
OdpowiedzUsuńcdn...
Zapiekane ziemniaki zawsze smakują pysznie :)
OdpowiedzUsuń->Ivonek: I co? :)))
niebo w gebie :) naprawde pyszna! i co najwazniejsze, moim dzieciom tez samakowla!a musze dodac,ze corki, to typowe miesozerne stworzenia.
OdpowiedzUsuńi najwazniejsze przygotowuje sie ja w mgnieniu oka!
uklony w strone autorki-kucharki, za te cudne i pyszne przepisy :)
Czy te ziemniaki się wcześniej gotuje? Przepis jest nieprecyzyjny :(
OdpowiedzUsuń->Anonimowy: Nie gotuje się, wystarczy podsmażyć.
OdpowiedzUsuńW smaku wyszła mi absolutnie idealna, ale zupełnie rozpadała się przy nakładaniu na talerz. Jak temu zapobiec?
OdpowiedzUsuń->Anonimowy: Wydaje mi się, że sporo zależy od gatunku ziemniaków. Po drugie może czas pieczenia był zbyt długi? A po trzecie - mi nie przeszkadza, że trochę się rozpadają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wkładam zawartość patelni do piekarnika a później go wyjmuje i zalewam śmietana? czy przed włożeniem zalewam śmietana i dopiero wkładam do piekarnika ?
OdpowiedzUsuńU mnie ziemniaki już się piekły, a ja w tym czasie szybko podgrzałam śmietankę na patelni, na której wcześniej smażyłam ziemniaki i gorącą zalałam ziemniaki.
OdpowiedzUsuńAle można po prostu zalać śmietaną i dopiero wtedy wstawić do piekarnika.
Pozdrawiam :)