Chora czy nie chora, jakieś jedzenie muszę przygotować. W ten weekend jednak szłam na łatwiznę.
Kuchnia fusion jest modna od lat. Niech więc ten przepis będzie moją wersją na skrzyżowanie naszego swojskiego kotleta z chińskim mięsem smażonym w cieście.
W rezultacie otrzymuje się domowy fastfood. Mąż i syn bardzo go sobie chwalą, a jeśli Jagoda kiedyś wreszcie zrezygnuje z wegetarianizmu, to pewnie też doceni.
Składniki:
½ kg piersi z kurczaka lub indyka
1 jajko
½ szklanki mąki kukurydzianej
½ szklanki wody
50-100 g ziaren sezamu
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miski rozbijam jajko, roztrzepuję z wodą i mieszam z mąką, solą, pieprzem i sezamem. Ma być gęstsze niż na naleśniki.
Mięso kroję w plastry, delikatnie rozgniatam ręką. Obtaczam mięso w cieście i smażę w głębokim tłuszczu. Odkładam na papierowy ręcznik do osączenia.
Najbardziej lubię dużą ilością różnych surówek.
niedziela, 7 lutego 2010
Kotlety w cieście
Etykiety:
dania główne,
drób,
indyk,
kotlety,
kurczak,
mąka kukurydziana,
mięsa,
sezam,
z patelni
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A co zamiast mąki kukurydzianej, której nie posiadam?
OdpowiedzUsuńprzyjemnie chrupiące ziarenka sezamu bardzo mi tutaj pasują
OdpowiedzUsuń-> Elka: Można spróbować w zwykłej. Robiłam tak bez sezamu. Za to do ciasta możesz wlać na przykład trochę piwa zamiast wody.
OdpowiedzUsuń->asieja: Czasami tnę mięso na paseczki i obtaczam tylko w soli, pieprzu, jajku i sezamie. Też pyszne.
Wiesz, że jakiś czas temu szukaliśmy przepisu na świetne ciasto do kotletów i jakoś nie mogliśmy go znaleźć? Coś mi się widzi, że już wiem, co w niedługiej przyszłości zjemy na obiad... ;))
OdpowiedzUsuńja robię ze zwykłą mąką do tego robię sos chiński ( tylko latem i zamykam go w słoikach bo potrzebne są pomidory "lima" )i ryż
OdpowiedzUsuńprosz link do sosu
www.smaczny.pl/forum/Sos-Slodko-Kwasny-Ala-Uncle-Bens-t6926.html
zmorka
Musze takie zrobić, lubię ciasto kukurydziane :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńA jeśli chora, to życzę szybkiego powrotu do zdrówka :)
Ja od lat robię tak schabowe (ze schabu), ale ze zwykłą mąką :)
OdpowiedzUsuńKinga
zamiast mąki kukurydzianej moga byc dobrze pokruszone płatki kukurydziane :) Własnie wczoraj tak zrobiłam i wyszło pycha :)
OdpowiedzUsuńW płatkach też lubię, bo świetnie chrupie :)
OdpowiedzUsuń