czwartek, 18 lutego 2010

Zupa warzywna z pulpecikami

- Mój ty pulpeciku! – gdyby Chochelka Grubsza miała zwyczaj rozmawiać z obiadem, to pewnie w te słowa zwróciłaby się do mięsnych kulek.

Ale skoro na szczęście jeszcze do tego nie doszło, to po prostu rozlewa zupę do talerzy i podaje do stołu.

Może też sobie zrobicie w weekend?
Smacznego!




Składniki:

pulpety:
ok. 60 dag mielonego mięsa drobiowego
2 jajka
bułka tarta (około pół szklanki, tyle żeby się kotlety trzymały)
sól, pieprz
pół pęczka drobno posiekanego koperku

zupa:
1 cebula
1 por
2 ząbki czosnku
3 marchewki
2 małe pietruszki
3-4 ziemniaki
pół pęczka koperku
sól, pieprz
(ewentualnie mąka i kwaśna śmietana do zabielenia)

Sposób przygotowania:

Składniki na pulpety dokładnie mieszam w misce. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i bardzo krótko obsmażam na patelni.
W garnku gotuję około 2 litrów wody, solę i do wrzącej wody wrzucam podsmażone pulpeciki. Etap obsmażania można pominąć i od razu wrzucać pulpety do wrzątku.
Gotuję około 15 minut.

W tym czasie podsmażam na patelni pokrojoną w talarki cebulę, por pokrojony w grube krążki i czosnek w plasterkach. Posypuję solą.
Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję na zapałkę lub w plasterki.

Wyjmuję pulpety łyżką cedzakową. Do wywaru wrzucam podsmażone warzywa z patelni, marchewkę i pietruszkę. Gotuję 5-10 minut, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję aż ziemniaki będą miękkie, doprawiam i z powrotem wrzucam do garnka pulpeciki. Dorzucam drobno posiekany koperek.
Na tym można zakończyć przygotowywanie zupy, ale często mam ochotę na wersję delikatnie zabielaną, więc mieszam w kubku łyżeczkę mąki z 1-2 łyżkami kwaśnej śmietany. Wlewam do mieszanki odrobinę gorącej zupy, mieszam, a potem powoli wlewam zawartość kubka do garnka.

6 komentarzy:

  1. Bardzo mi się ta zupka podoba. Jak sobie zrobię, to koniecznie zabielaną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobną zupę malusie klopsiki smażona pora i zmażone pieczarki wszystki zabielone serkami topionymi
    ale tą zupę takoż poczynię bo zupa z soczewicy bardzo bardzo nam smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupy z klopsikami są dla mnie fenomenalne. Jak by to powiedzieć, przepadam za zupami z wkładką mięsną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. och, wiem, niestety, ile jest roboty z pulpecikami (na razie robiłam takie marokańskie, tyż pyszne), ale te kuszą, oj kuszą...

    OdpowiedzUsuń
  5. A właśnie wczoraj zastanawiałam się nad daniem z pulpecikami :) Dzieki za czytanie w myslach!! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. och, pyszne zupne pulpeciki :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */