Na dobrą sprawę to stary dobry kurczak w pomidorach, czyli żadna nowość. A jednak dodanie mascarpone i zmiksowanie sosu zmienia charakter tej potrawy. Staje się gładki i delikatny – przepyszny!
Jako ostateczną zachętę powiem, że nawet moja córka, która potrafi cały dzień przeżyć na dwóch jogurtach, dwóch plastrach sera i odrobinie soku tym razem usiadła razem z nami do obiadu i zjadła przynajmniej 4 duże łyżki. Olbrzymi sukces!
Reszta rodziny w tym czasie pochłonęła wielkie porcje i zażądała dokładki.
Bardzo polecam.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
½ szklanki wina (lub bulionu)
garść posiekanej bazylii
1 duża łyżka mascarpone
sól, pieprz,
chili w płatkach
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myję, oczyszczam i kroję na płaskie kotlety. Ewentualnie delikatnie rozgniatam dłonią. Obsypuję solą i pieprzem, obsmażam na sporym ogniu, odkładam na talerz.
Na tej samej patelni podsmażam bardzo drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Posypuję solą, pieprzem i chili. Dodaję pomidory z puszki i wino lub bulion, wszystko gotuję na patelni jakieś 10-15 minut.
Przelewam powstały sos do garnka i miksuję. Nie muszę tego robić zbyt dokładnie, sos może być trochę grudkowaty. Wkładam do sosu kurczaka, przykrywam i duszę na małym ogniu aż kurczak będzie miękki.
Na koniec dokładam mascarpone oraz posiekaną bazylię i zagotowuję.
Moim zdaniem posypanie czarnymi oliwkami to całkiem dobry pomysł.
sobota, 13 marca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajne i pysznie wyglądające danie! Pozdrawiam;-)
OdpowiedzUsuńa mozna inny serek (twarożek) bo u nas na wsi nie zawsze jest mascarpone
OdpowiedzUsuńzmorka
fajne...wypróbuję przepis...;)
OdpowiedzUsuńJa tez bym poprosila o dokładkę. Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
O zaletach mascarpone w daniach wytrawnych przekonałam się już nie raz. Piękny kurczaczek. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się Wam podoba. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń->zmorka: Można nawet dać śmietanę, ale w tym daniu właśnie dodatek mascarpone sprawia, że smakuje zupełnie inaczej. Smacznie inaczej :)
Mascarpone, o ile wiem, jest trudne do zastąpienia.
A jakby tak rybsko w takim sosie?
OdpowiedzUsuńBo ja mięsa nie tykam...
Rybkę? Czemu nie? Ostatnio zrobiłam sos do ryby pomarańczowo-rozmarynowy z mascarpone i był dobry, więc pewnie, że można spróbować.
OdpowiedzUsuńZrobiłam - pycha!tak nam zasmakowało, że zrobiłam zupę pomidorową na bazie tego przepisu (bez kurczaka i dużo więcej bulionu - zwykle mam zamrożony, więc kwestia 5 min.)
OdpowiedzUsuńdzięki!!!
Pyszne i szybkie danie. Próbowałam i bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuńwino ma być białe czy czerwone?
OdpowiedzUsuńMi bardziej pasowałoby białe.
OdpowiedzUsuńpyyszne ;-) kolejny Wasz rewelacyjny przepis ;-))
OdpowiedzUsuńpyszne danie. Dodatek wina i mascarpone sprawia, że ze zwykłego sosu pomidorowego robi sie uczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Tylko z czym podać tego kurczaka? z ryżem pewnie? a surówka jaka? chętnie bym skorzystała z tego przepisu, ale nie mam pomysłu na te dodatki... pomożecie? :))
OdpowiedzUsuńI ryż i makaron są jak najbardziej odpowiednie, a jeśli chodzi o warzywa, to podałabym zwykłą sałatę z winegretem. A jeszcze lepiej mieszankę jakichś ładnie wyglądających sałat.
UsuńSmacznego! :)