wtorek, 9 marca 2010

Placek z kuskusu

Odkąd spróbowałam kuskusu przyrządzam go bardzo często. Świetnie komponuje się z moimi ulubionymi obiadami warzywnymi, a przygotowanie go zajmuje niewiele czasu, z czego większość przypada na czekanie.

Jedyną wadą jest, że gdy jedzą go moje dzieci, to zazwyczaj muszę potem używać odkurzacza, zarówno do podłogi, jak i samych dzieci. Paskudnie przykleja się do ubrania.
Ale i tak warto.

Dzisiaj nieco inaczej, bo w postaci placka.




Składniki:

1½ szklanki kuskusu
2 pory (tylko białe części)
1 jajko
20 dkg startego sera o ostrym smaku
natka pietruszki
sól, pieprz
olej i masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Zgodnie z opisem na opakowaniu zalewam wrzącą wodą kuskus zmieszany z solą, przykrywam i odstawiam na około 10-15 minut.

Myję i drobno kroję białe części pora. Podsmażam na maśle z niewielkim dodatkiem oleju (wtedy nie przypala się masło, chociaż oczywiście można klarować masło jeśli komuś się chce).

Rozbijam jajko, ścieram ser i siekam natkę pietruszki. Wszystko mieszam, dodaję razem z podsmażonymi porami, solą i pieprzem do kuskusu, jeszcze raz dokładnie mieszam.

Kładę masę na gorący tłuszcz formując duży placek i smażę aż powstanie chrupiąca skórka.
Podaję z kefirem lub z keczupem. Szczypiorek do posypania też nie byłby od rzeczy.

5 komentarzy:

  1. ja też bardzo lubię kuskus....a placuszek świetny żapisuje i zrobię na pewno...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł :) Ja też uwielbiam kuskus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja znam te małe klejące kuleczki, a u dzieci to z pewnością jest jeszcze spotęgowane
    ale rzeczywiście pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł strzał w dziesiątkę ;)U mnie nie lubią kuskusu ale może w takiej formie im posmakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś zrobiłam. Dodałam jeszcze zielony groszek. Jest pyszny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */