Odkąd spróbowałam kuskusu przyrządzam go bardzo często. Świetnie komponuje się z moimi ulubionymi obiadami warzywnymi, a przygotowanie go zajmuje niewiele czasu, z czego większość przypada na czekanie.
Jedyną wadą jest, że gdy jedzą go moje dzieci, to zazwyczaj muszę potem używać odkurzacza, zarówno do podłogi, jak i samych dzieci. Paskudnie przykleja się do ubrania.
Ale i tak warto.
Dzisiaj nieco inaczej, bo w postaci placka.
Składniki:
1½ szklanki kuskusu
2 pory (tylko białe części)
1 jajko
20 dkg startego sera o ostrym smaku
natka pietruszki
sól, pieprz
olej i masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Zgodnie z opisem na opakowaniu zalewam wrzącą wodą kuskus zmieszany z solą, przykrywam i odstawiam na około 10-15 minut.
Myję i drobno kroję białe części pora. Podsmażam na maśle z niewielkim dodatkiem oleju (wtedy nie przypala się masło, chociaż oczywiście można klarować masło jeśli komuś się chce).
Rozbijam jajko, ścieram ser i siekam natkę pietruszki. Wszystko mieszam, dodaję razem z podsmażonymi porami, solą i pieprzem do kuskusu, jeszcze raz dokładnie mieszam.
Kładę masę na gorący tłuszcz formując duży placek i smażę aż powstanie chrupiąca skórka.
Podaję z kefirem lub z keczupem. Szczypiorek do posypania też nie byłby od rzeczy.
wtorek, 9 marca 2010
Placek z kuskusu
Etykiety:
kuskus,
natka pietruszki,
pory,
przekąski,
ser,
wegetariańskie,
z patelni
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ja też bardzo lubię kuskus....a placuszek świetny żapisuje i zrobię na pewno...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :) Ja też uwielbiam kuskus :)
OdpowiedzUsuńi ja znam te małe klejące kuleczki, a u dzieci to z pewnością jest jeszcze spotęgowane
OdpowiedzUsuńale rzeczywiście pyszne!
Pomysł strzał w dziesiątkę ;)U mnie nie lubią kuskusu ale może w takiej formie im posmakuje;)
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam. Dodałam jeszcze zielony groszek. Jest pyszny
OdpowiedzUsuń