Pierwszy raz jadłam sałatkę tego typu w czasach licealnych i nadal pamiętam jak bardzo smakowało mi połączenie słodkiego ananasa i kukurydzy z mięsem kurczaka. Od tej pory robię ją dość regularnie, zarówno ze względu na fantastyczny smak jak i prostotę przygotowania.
Oczywiście można się do tej sałatki bardziej przyłożyć. Ugotować krótko pierś z kurczaka na przykład z cytryną i natką (a nie brać mięso z rosołu), albo upiec na soczysto – na pewno będzie jeszcze lepsza.
U mnie jest to sposób na wykorzystanie resztek z obiadów. W sam raz na kolację lub szybkie śniadanie – bo sami przyznacie, że przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu.
Składniki:
około 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
1 pierś z kurczaka ugotowana lub upieczona
1 puszka ananasów w plastrach
1 puszka kukurydzy
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
majonez
Sposób przygotowania:
Ananasy i kukurydzę dokładnie osączam na sicie.
Kroję mięso w kostkę, plastry ananasów na niewielkie kawałki, siekam natkę.
W misce mieszam ryż, mięso, ananasy, kukurydzę i natkę pietruszki, przyprawiam solą i pieprzem, lekko mieszam. Dodaję majonez (nie za dużo, sałatka nie ma pływać w majonezie, ale składniki mają się połączyć) i znowu mieszam.
Koniec.
Smacznego!
piątek, 26 marca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
znam ten przepis, tylko bez ryżu ;)
OdpowiedzUsuńu nas jest zawsze pierś kurczaka pokrojona w kostkę, posypana przyprawami i usmażona na patelni i dodana garść namoczonych rodzynek;
teraz spróbuję wersję z ryżem :)
Bardzo lubię tę sałatkę!:)
OdpowiedzUsuńi ja bardzo lubię tą sałatkę, to jedna z moich naj z naj :)
OdpowiedzUsuńto dodajcie jeszcze papryke pokrojona w kosteczke i zielona fasolke ugotowana na poltwardo i pokrojona w 0.5-1 cm kawalki. Pyszna
OdpowiedzUsuńLubie te salatke
OdpowiedzUsuńPolecam wersje z brazowym ryzem ;)