wtorek, 20 kwietnia 2010

Kasztany

Efektowne ciastka z przepisu mojej Teściowej. Słodkie nadzienie kryje się w kruchej skorupce oblanej czekoladą. Mniam.

Składniki:
(na 25 ciastek)

ciasto:
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
1 dkg drożdży
1/8 l słodkiej śmietany

do środka:
marmolada

na wierzch:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę siekam z masłem i jajkiem, dodaję drożdże starte na drobiutkich oczkach tarki i wlewam śmietanę – po łyżce, aby nie rozrzedzić za bardzo ciasta. Ma być gładkie i sprężyste.

Toczę kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam na dłoni, na środek nakładam marmoladę, formuję kulkę. Układam na blasze posmarowanej tłuszczem.

Piekę do jasnego zrumienienia w temp. 180 stopni ok. 20 minut.

Obtaczam w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.

8 komentarzy:

  1. ja bym nie zgadła po zdjęciu, że w środku jest marmolada :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokos! :) Oj chyba nigdy mi się nie znudzi:) Bardzo podobają mi się te ciasteczka, przepis zapisuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne te ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności widzę! Slinka mi cieknie do pasa :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis świetny, ale błagam-ile to jest 1/8 l. smiatany (zawsze jestem w tym kiepska...)

    OdpowiedzUsuń
  6. 1/8 l. smiatany to jest jak kupisz litrową smiatanę i podzielisz ją na 8 i weźmiesz jedną część...

    OdpowiedzUsuń
  7. niby logiczne, ale u nas w praktycznej Wielkopolsce nie uświadczysz litrowej śmietany:)
    NIC TO DAŁAM "NA OKO" I WYSZŁO:):)

    OdpowiedzUsuń
  8. To super, że wyszło!! :)) 1/8 l to jakieś poł szklanki, ale śmietanę zawsze dodaję ostrożnie, na wyczucie, żeby ciasto mi się nie rozlało.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */