Moja Mama gotuje tę zupę co roku w Wielki Piątek. Z tego samego przepisu gotowała ją moja Babcia. Oto jak skromna potrawa wpisuje się w kulinarną sztafetę pokoleń :)
Kochani Czytelnicy,
życzymy Wam spokojnych, zdrowych i smacznych Świąt Wielkanocnych. Niech opuści Was zimowa ociężałość i senność, zbudźcie się do nowego życia i do nowych wyzwań. Życzymy Wam zawziętości w realizowaniu pasji, wytrwałości w dążeniu do celu, optymizmu i pogody ducha.
A w wiosennych wyprawach kulinarnych niech Wam towarzyszą niezastąpione Dwie Chochelki :))
Składniki:
500 g korzenia pietruszki
2,5 l wody
sól
natka pietruszki
ziemniaki
Sposób przygotowania:
Pietruszkę myję, obieram, kroję wzdłuż i wszerz. Wkładam do osolonej wody i gotuję – w szybkowarze zajęło mi to 20 minut, w tradycyjnym garnku pewnie nieco dłużej, do miękkości.
Ziemniaki obieram i gotuję osobno. Na talerze nakładam ziemniaki w dużych kawałkach i pietruszkę pokrojoną w dużą kostkę, zalewam zupą, posypuję posiekaną natką pietruszki.
Bardzo postna i smaczna potrawa.
piątek, 2 kwietnia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Drogie Chochelki,
OdpowiedzUsuńuwielbiam Was czytać i już parę przepisów weszło do mojego domowego menu, a kilka tylko czeka na stosowną okazję...
Życzę Wam wytrwałości w prowadzeniu bloga oraz samych słonecznych, pachnących wiosennym wiaterkiem dni w życiu osobistym.
Wesołych Świąt!
Dzięki i wzajemnie :-)
OdpowiedzUsuńZupa z pietruszki to w sam raz na wielkopiątkowe umartwienie.
taka zupa w sam raz na dziś..
OdpowiedzUsuńpięknych Świąt Wam życzę!
Wesołych Świąt! * :)
OdpowiedzUsuń