piątek, 2 kwietnia 2010

Pietruszczanka czyli postna zupa z pietruszki oraz życzenia wielkanocne

Moja Mama gotuje tę zupę co roku w Wielki Piątek. Z tego samego przepisu gotowała ją moja Babcia. Oto jak skromna potrawa wpisuje się w kulinarną sztafetę pokoleń :)

Kochani Czytelnicy,

życzymy Wam spokojnych, zdrowych i smacznych Świąt Wielkanocnych. Niech opuści Was zimowa ociężałość i senność, zbudźcie się do nowego życia i do nowych wyzwań. Życzymy Wam zawziętości w realizowaniu pasji, wytrwałości w dążeniu do celu, optymizmu i pogody ducha.

A w wiosennych wyprawach kulinarnych niech Wam towarzyszą niezastąpione Dwie Chochelki :))

Składniki:

500 g korzenia pietruszki
2,5 l wody
sól
natka pietruszki
ziemniaki

Sposób przygotowania:

Pietruszkę myję, obieram, kroję wzdłuż i wszerz. Wkładam do osolonej wody i gotuję – w szybkowarze zajęło mi to 20 minut, w tradycyjnym garnku pewnie nieco dłużej, do miękkości.

Ziemniaki obieram i gotuję osobno. Na talerze nakładam ziemniaki w dużych kawałkach i pietruszkę pokrojoną w dużą kostkę, zalewam zupą, posypuję posiekaną natką pietruszki.

Bardzo postna i smaczna potrawa.

4 komentarze:

  1. Drogie Chochelki,
    uwielbiam Was czytać i już parę przepisów weszło do mojego domowego menu, a kilka tylko czeka na stosowną okazję...
    Życzę Wam wytrwałości w prowadzeniu bloga oraz samych słonecznych, pachnących wiosennym wiaterkiem dni w życiu osobistym.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki i wzajemnie :-)
    Zupa z pietruszki to w sam raz na wielkopiątkowe umartwienie.

    OdpowiedzUsuń
  3. taka zupa w sam raz na dziś..

    pięknych Świąt Wam życzę!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */